Renoválás

2023.07.29. 09:00

Felújítás előtt a Szent Borbála-szobor

Közel másfél évtized után renoválja a Szent Borbála téren található faszobrot a Rákóczi Telepi Baráti Kör. Ennek kapcsán a napokban az emlékhelynél járt a várpalotai bányászat évszázados történetét megfaragó M. Nagy József szobrászművész.

Szabó Péter Dániel

Még 2009-ben közadakozásból és önkormányzati támogatásból állította a Szent Borbála-faszobrot a Muskátli utca és a Bartók Béla utca kereszteződésében található térre  Rákóczi Telepi Baráti Kör.  A grandiózus alkotás a várpalotai bányászat 120 esztendejének, s az ez idő alatt munka közben elhunyt 95 bányásznak hivatott méltó mementót állítani. A feladatot M. Nagy József nemzetközi hírű veszprémi szobrászművész is komolyan vette, a 2700 munkaórában faragott grandiózus faszobor megalkotását közel féléves kutatómunka előzte meg.  

– A várpalotai bányászat jelképes története látható a szobron. Szent Borbála kiteríti köntösét, amire ráfaragtam a településre jellemző attribútumokat. Ettől különleges és egyedi, ettől lett a szobor a várpalotai Borbála. Szerepel rajta a szkip-akna tornya, amit Magyarországon először itt építettek, csakúgy, mint az Antal-akna, ahol első alkalommal találtak szenet. A technikai vívmányok mellett jellegzetes fizikai munkát végző bányászokat is láthat a nagyközönség Borbála köntösén, a fejlődést végigkísérve a csilletolótól és a csákányozótól kezdve egészen a modern pajzsbiztosító berendezéseket használó munkásig. A várpalotai bányászat történetében fontos szerepet játszó egykori Jó Szerencsét Kör és a ma is látható Jó Szerencsét Művelődési Központ épülete is szerepel a szobron – mondta el akkor M. Nagy József, aki a hét elején felesége társaságában újra ellátogatott a Szent Borbála térre.

Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke fogadta őket a bányász emlékhelynél. – Még önkormányzati képviselő voltam, amikor felvetődött a szoborállítás ötlete. Gadanecz György és Lassu Tamás képviselőtársaimmal összefogva sokat dolgoztunk azért, hogy létrejöhessen a várpalotai bányászat történetét bemutató faszobor. Szerencsére sokan támogatták a kezdeményezésünket. Egymillió forint jött össze közadakozásból a nemes célra, a maradék 2,5 millió forintot pedig a várpalotai önkormányzat biztosította, így 2009. december 4-én, Borbála napján felavathattuk a szobrot – mondta el Einreinhof Attila. 

Tizennégy év elteltével azonban eljött az ideje a felújításnak. A szobor ugyan az időtállónak tartott tölgyből készült, ám azért megjelentek rajta repedések, amelyek az M. Nagy József iránymutatása által végzett renoválást követően eltűnnek majd. A munka a tervek szerint szeptember közepén indul.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában