Formula 1

2023.07.25. 20:00

Pezsgőzés miatt tört össze a herendi porcelán, újra elkészítik a tizenötmilliós vázát

Összetört Max Versatappen vázája, aki megnyerte a Forma 1-es versenyt a Hungaroringen a hétvégén. A második helyen végzett Lando Norris akkora erővel ütötte a pezsgősüveget a dobogóhoz, hogy arról leesett és összetört a herendi váza, aminek eszmei értéke 15 millió forint. A vázát újra elkészítik a herendi manufaktúránál.

Kovács Erika

A vázát újra elkészítik a herendi manufaktúránál

Forrás: Facebook/Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a televízióban követte a Forma-1 magyar futam díjátadását, és szomorúan látta a herendi trófea összetörését. Egy rendkívül értékes műalkotás ment tönkre, amelyen mintegy hat hónapot dolgozott 30 kollégája. -Fájó volt látni az alkotó munkából és tehetségből megszülető porcelán megsemmisülését. Herenden kézről- kézre járt a díszváza, nagyon vigyáztunk rá, semmi sérülés nem érte, hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette, nem volt kérdés számára, hogy újra elkészítik az első helyezettnek járó herendi trófeát, és átadják majd a versenyzőnek. –Mindezt az országimázs építésében élen járó sikeres vállalkozásként ingyen tesszük, mert fontos számukra, hogy mindenki elégedetten, jó szívvel gondoljon erre a nemzetre. A trófea pótlásához szükséges fehér porcelán test már készen van, kezdjük a festést, abban bízom, hogy pár héten, illetve hónapon belül már újra a futamgyőztes kezében lesz eredeti szépségében a herendi kézműves porcelán trófea, hangsúlyozta Simon Attila vezérigazgató.

Mint ismert, a Formula 1-es magyar nagydíjat Max Verstappen, a Red Bull Honda versenyzője nyerte. Második lett Lando Norris, a McLaren pilótája, a harmadik helyen Sergio Perez végzett, aki szintén a Red Bull-t képviselte. Lando Norris a pezsgős üveget nagy lendülettel hozzáütötte a dobogóhoz, amitől Verstappen trófeája leesett és összetört. A vázára ezervirágos dekorációt festettek Herenden, amely brokátszerűen szövi át a hófehéren ragyogó porcelánfelületet. A virágzó ágak szövevényében helyezkedik el a repülő paradicsommadár, amely a légies könnyedségre, a repülésre, a gyorsaságra utal. A minta eredete a 19. századra tehető, színe egyedi herendi purpur, és nemesfémmel, 18 karátos matt arannyal díszítették. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában