Megáldották a nagyszülőket

2023.07.27. 14:00

Szent Annára emlékeztek Veszprémben, a Szent Mihály-főszékesegyházban

Szent Annára és Szent Joachimra, Szűz Mária szüleire emlékeztek liturgikus emléknapjukon, július 26-án, szerdán Veszprémben, a Szent Mihály-főszékesegyházban. Szent Anna a Veszprémi Főegyházmegye fő védőszentje is egyben.

Veol.hu

Fotó: Nagy Lajos

Sokan összegyűltek a főszékesegyházban, nagyszülők, nagymamák és nagypapák, hogy Szent Anna és Szent Joachim közbenjárását kérjék. Kulcsár Dávid káplán köszöntőjében úgy fogalmazott: imádkozunk a nagyszülők generációjáért, hogy bölcsen, Istennek tetsző módon tudják megélni a hivatásukat, és imádkozunk a gyermekekért, unokákért is, akik ott vannak a szívekben.

Fotó: Nagy Lajos 

A káplán szentbeszédében szólt arról, hogy  Szent Annáról sok adatot nem ismerünk a történelemből, vagy az ő személyes élettörténetéről, de sok ábrázolás fennmaradt róla, Szent Joachimról, a gyermek Jézusról, kapcsolatukat megörökítették a képzőművészek. A fiataloknak úgy kellene az idősek felé fordulni, ahogyan azt az ábrázolásokon látjuk, ahogyan a Boldogságos Szűz Mária fordult édesanyjához, Szent Annához.

 - Azt látjuk a fiataloknál, hogy sokszor úgy beszélnek az idősebbekről, mint akik már nem értik ezt a mai világot. Más a szóhasználat, más az értékrend, más az ízlés, mások a szokások. De fontos tudatosítani, amit Ferenc pápa üzen számunkra az idősek harmadik világnapja alkalmából, ő a fiatal generáció és az idős generáció közti találkozásokra irányítja a figyelmet. A fiatal és az idős generáció találkozásaiból hihetetlen mélységek, tapasztalatok születnek. Ferenc pápa azt mondja üzenetében, hogy egy idősebb ember barátsága, a rokonsága, a vele való kapcsolat segít a fiatalnak, hogy ne szűkítse életét a jelenre, és ne feledje, hogy nem minden az ő képességein múlik.

Fotó: Nagy Lajos 

A szentmise záró áldása után Kulcsár Dávid a ministránsokkal levonult a Szent Anna oltárhoz, ahol Szent Anna ereklyéje előtt elimádkozták Szent Anna litániáját, ezt követően pedig a nagyszülők imáját Szent Annához. Az imádság után a szentély előtt személyes áldásban részesült minden nagyszülő, akik életére Isten kegyelmét, Szent Anna és Szent Joachim közbenjárását kérte a káplán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában