Nemzetközi kiállítást tartottak

2023.07.10. 20:00

Több ezer látogatót vonzottak a vasútmodellek Veszprémben

Egy háromszáz méter hosszú terepasztal, többféle bemutató, valamint hazai és külföldi vasútmodellező klubok is várták az érdeklődőket hétvégén a Nemzetközi Vasútmodell Kiállításon.

Marton Attila

Az EUROTRACK-2023 Nemzetközi Vasútmodell-kiállításra több mint kétezer látogató volt kíváncsi

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rendezvényt a veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub szervezte meg a Március 15. utcai sportcsarnokban. Letenyei István, a klub vezetőhelyettese felidézte, több éves szervezőmunka eredményeként adhatott otthont Veszprém az Eurotrack – a vasútmodellező klubok európai szövetsége – kiállításának, amelynek megrendezéséhez a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázati forrása is hozzájárult. 

Az Eurotrack nemzetközi szervezet nyolc országban van jelen és minden évben máshol tartják a kiállításukat. A veszprémi rendezvényre – amelyhez fogható program korábban nem volt még a városban – több hazai kiállító mellett francia, horvát, román, szlovén és osztrák klubok képviselői is érkeztek. A szervezőknek és a kiállításra érkező kluboknak köszönhetően egy nagyjából 300 méter hosszú, H0 rendszerű terepasztal várta a látogatókat, emellett a győri vasútmodellezők egy H0e méretarányú terepasztalon a kapuvári keskeny nyomközű kisvasutat mintázták meg, valamint egy N-es méretű terepasztalt is megtekinthettek az érdeklődők. 

Letenyei István elmondta, a kiállításra minden korosztályból érkeztek látogatók a legkisebbektől az idősekig és mindenki talált magának megfelelő látnivalót. A két nap során több mint kétezren fordultak meg a kiállításon. A klub vezetőhelyettese elmondta, a kiállításukon analóg rendszerű modellekkel találkozhattak a látogatók, de ma már egyre elterjedtebb a digitális technika használata, amikor a járművek hang- és fényjelzést adnak, ezek a modellek akár okostelefonról is működtethetők. Letenyei István kitért arra is: fontosnak tartják az értékmentést, példaként említette, hogy a nagygyimóti megállóhelynél a napokban szedték fel a vágányokat, de a terepasztalukon megtalálható az 1960-as évekbeli formájában, ahogyan a balatonalmádi Öreghegy állomás is. A látogatókat modellezési bemutatók is várták a kiállításon: az érdeklődőknek egy szakember bemutatta, hogyan készülnek a váltókarok terepasztalra, egy másik szakember a rézmozdonyok készítésébe avatta be a látogatókat, egy horvát kiállító bemutatta, hogyan lehet patinázni a járműveket, míg a Viessmann modellgyártó cég "bütyköldéjében" épületeket lehetett összerakni, továbbá egy szaküzlet is kitelepült, náluk vasútmodellek széles tárházából lehetett válogatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában