Ünnepi állománygyűlés

2023.08.14. 14:00

A légierő hőseire emlékeztek Veszprémben

A Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság a magyar légierő napja alkalmából szervezett ünnepi állománygyűlést hétfőn az Agóra Veszprém Kulturális Központba.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az ünneplő egyenruhások előtt Orosz Zoltán nyugállományú altábornagy mondott megemlékező beszédet az Agóra előtti téren. Azzal kezdte, augusztus 15-e jeles nap hazánkban, szerte a világon és különösen a repüléshez kötődő emberek számára. Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybemenetele a keresztény világ legnagyobb Mária-ünnepe. Magyarországon Szent István király avatta ünneppé Nagyboldogasszony napját. Első királyunk ezen a napon tartotta a királyi tanácsot Fehérváron, hogy törvénykezzen, és élete alkonyán ezen a napon ajánlotta fel országát a Szűzanyának. 

A 20. század elején a repülés elterjedésével a korabeli emberekben felmerült az igény, hogy annyi más szakma, foglalkozás, hivatás művelői mellett a légjáróknak is legyen védőszentje. XV. Benedek pápa 1920-ban a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát. Elmondta, a döntés hátterében az a legenda húzódik, miszerint Mária názáreti házát angyalok szállították. A pápai döntést követően a magyar katonai repülők is Szűz Máriát, Nagyboldogasszonyt választották égi védelmezőjüknek.

Beszélt arról is, hogy az önálló magyar légierő szervezése 1918 novemberében kezdődött, november 9-én állították fel a Magyar Repülőcsapat Parancsnokságot. Történelmi visszatekintésében kiemelte, a légierő szervezet 1945-ig nem szűnt meg létezni. A második világháború utáni kormányzati struktúrában létezett Honvédelmi Minisztériumban már volt katonai repülést képviselő szerv, majd 1947-ben felállították az első repülőalegységet. Ezt követően 1956. november 4-ig a Magyar Honvédségben, majd a Magyar Néphadseregben fegyvernemi, majd haderőnemi, végül újra fegyvernemi szinten képviselte magát a légierő. 

Az 1960-as és 70-es évek a honi vadászrepülőcsapatok kiegyensúlyozott fejlesztésének évtizedei voltak a honi légvédelmi rendszer keretében. A rendszerváltást követően a különböző átszervezések eredményeként létrejött a Magyar Honvédség II. repülő és légvédelmi hadtestje, majd megalakult a Magyar Honvédség légierő vezérkara. Fontos mérföldkő volt, amikor a veszprémi légiirányító központ még a hivatalos NATO-csatlakozásunk előtt megkezdte az egységes NATO-légtér részeként a folyamatos irányítói szolgálatát.

- Napjainkban ismét a Magyar Honvédség légierő parancsnoksága itt, Veszprémben hivatott a repülőcsapatok alárendelt alakulatok vezetésére - mondta Orosz Zoltán.

- Történelmi visszatekintésben nem beszéltem a legfontosabbról, az emberről, a repülő katonáról - fogalmazott. - Arról a repülő katonáról, aki hűséges volt a hazához, és teljesítette kötelességét pilótaként. De mit ér a pilóta az őt kiszolgáló földi szakemberek nélkül? Közülük is sokan szolgálatteljesítés közben hősi halált haltak, vagy a mindennapok hősei voltak. Rájuk emlékezünk, őket ünnepeljük. 

A résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait, majd következett az ünnepi állománygyűlés, amely után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adott műsort az Agórában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában