Bölcs királyunk ünnepe

2023.08.20. 14:00

A magyarok megmaradásáról, megújulásáról a zirci Szent István téren

„Ahogy Szent István tette, meg kell őriznünk az ország függetlenségét, meg kell védeni Magyarország békéjét, biztonságát" – hangsúlyozta a zirci, augusztus 20-án rendezett városi ünnepségen a térség országgyűlési képviselője, Kovács Zoltán.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

– Augusztus 20-án a több mint ezer éve fennálló hazánkat ünnepeljük. Ezt a napot Magyarország születésnapjának nevezhetjük. Szent István király tette le az önálló magyar állam alapjait. Határozott törvényekkel, államszervezéssel, a kereszténység felvételével egy szuverén államot hozott létre, védve annak határait. Az elmúlt több mint ezer év megmutatta, ha megőrizzük magyarságunkat, szabadságunkat, biztonságunkat, kultúránkat, akkor biztosítva van megmaradásunk – ezt hangsúlyoznunk kell mindazoknak, akik meg akarnak leckéztetni bennünket, kioktatnának ennek ellenkezőjéről! Ezért is kell a béke mellett kiállnunk a háborús időkben is. Vissza kell utasítani minden kísérletet, amely bele akar sodorni bennünket a háborúba – mondta el az ünnepség kapcsán lapunk kérdésére Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Huszár Lőrinc zirci plébános beszédében elhangzott, hogy Szent István béketeremtő, irgalmas királyunk volt, az utókor régóta az egyik legnagyobb magyarnak tartja, aki nem szolgáltatta ki hazánkat idegeneknek. Az, hogy a pápától kért koronát, garantálta függetlenségünket. Halála után is a békülést szolgálta történelmi múltunk során, élete példa a mában, tanulhatunk bölcs előrelátásából. Az, hogy megmaradtunk, megmaradt a magyarság, bizonyíték lehetne neki, ha ismerhetné az elmúlt ezer év történéseit. A Szent Istvánra jellemző kegyességre, jámborságra nagy szükség van korunkban is. Lőrinc atya úgy véli, minden nemzedéknek meg kell hoznia a maga döntését, s akkor választ jól, ha annak eredményével éltethetjük egymást. A ciszterci szerzetes arról szintén beszélt, hogy a kereszt a remény jele is, majd koszorút helyeztek el a történelmi egyházak képviselői a Szent István téri emlékkeresztnél, és Ottó Péter zirci polgármester tartotta kezében a kenyeret, amikor azt megáldották. Az ünnepségen átadott elismerésről, ösztöndíjakról külön írunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában