Anna-bál

2023.08.01. 14:00

Állandóság egy változó világban 

Elegáns hölgyek, stílusos urak, találkozások, önfeledt beszélgetések – ez az Anna-bál. Hagyományról, fiatalságról, szépségről beszéltek egyebek mellett a vendégek, akiket megkérdeztünk az Anna-bálon, Balatonfüreden szombaton este.

Kovács Erika

Töretlen az Anna-bál népszerűsége

Elismeréssel szóltak arról, hogy a bál hungarikum lett nemrég, mert szerintük a patinás esemény nemzeti értéket képvisel, összeforrt egy másik hungarikummal, a herendi porcelánnal.

Töreki-Vörös Ibolya és Töreki Sándor
Fotó: Kovács Erika/Napló

Töreki-Vörös Ibolya vármegyei irányító intézményvezető főigazgató és férje, Töreki Sándor országos rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta, az Anna-bál örök egy változó világban. – Az elődök örökségét kötelességünk megőrizni, ápolni, kultúránk szerves részét képezi. A bál részeseként azokat az érzéseket élhetjük meg, mint az akkori elsőbálozók. A régi idők üzenete magában hordozza a megújulást – fogalmaztak. Szerintük az elsőbálozók fiatalságukkal, szépségükkel képviselik a folytonosságot, éltetik a hagyományt. – Jólesik elmerülni a színes forgatagban a múltat idéző falak között, a patinás környezetben. Elegáns hölgyek, stílusos urak, találkozások, önfeledt beszélgetések, egy éjszakán át tartó szórakozás, ez az Anna-bál – hangsúlyozták. 

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és felesége, Simon-Szabó Tünde kiemelte, a hazai társadalmi események közül az egyik legkiemelkedőbb ez a bál. Kifinomult eleganciája, közel 200 éves múltja a legmagasabbra emeli minden más hasonló esemény közül. 

Simon Attila Simon-Szabó Tündével. A társadalmi események egyik legkiemelkedőbbjének tartják az Anna-bált
Fotó: Kovács Erika

– Idén 18. alkalommal vettem részt az esten, ennyi ideje vezetem a manufaktúrát is. Büszke vagyok arra, hogy vezetésem alatt minden korábbinál szorosabb baráti kapcsolatba került egymással a manufaktúra és Balatonfüred, a városban több rendezvényt támogatunk, kiállításokat nyitunk – mondta. Aláhúzta, mindig örömmel készítik el a porcelánszíveket, amelyeket a hölgyek nyakába kötnek érkezéskor, és büszkén hozzák el a 120 milliós, 3500 darabos porcelán étkészletet. – Megtiszteltetés számomra, hogy az Anna-bál részese lehetek, kiváló emberek társaságában eltölthetek egy szép nyári estét, értékes gondolatokat cserélve. A báli élmény feltölt, segíti a hétköznapok rendkívül nehéz munkáját – mondta. 

Molnár Judit férjével, Molnár Gyulával
Fotó: Gáspár Ákos

Molnár Judit, a helyi értéktárbizottság elnöke, akinek kezdeményezésére elnyerte a bál a hungarikum címet, Molnár Gyulával, a férjével együtt aláhúzta, az Anna-bál fogalom volt a 19. században és napjainkban is. – Az esemény őrzi nemzeti múltunk egyik legragyogóbb korszaka, a reformkor értékeit, üzenetét, erősíti a bálon részt vevő fiatalok magyarságtudatát. Fontosak számunkra a fiatalok, ezért minden évben meghívjuk a helyi és a partnervárosokban élő 18 éves lányokat – mondták. – Nagy megtiszteltetés Balatonfürednek és az értéktárnak, hogy a Füredi Anna-bál kiemelt nemzeti érték, hungarikum lett, mely a régi korok hagyományait őrzi. Képes volt mindig megújulni, két évszázadon át fennmaradni – tette hozzá Molnár Judit. 

Suta Mónika
Fotó: Kovács Erika/Napló

Suta Mónika, egy balatonfüredi ékszerház tervezője és társtulajdonosa, a bál egyik kiemelt támogatója kifejtette, az Anna-bál Magyarország egyik büszkesége, hagyományőrző esemény, ahol a kultúra és a közélet személyiségei egy csodás esten, lenyűgöző környezetben, kötetlen eseményen találkozhatnak, beszélgethetnek egymással. Az külön öröm, hogy e tradicionális bál iránt sok fiatal is érdeklődik. – Fontos, hogy a szervezők ezt a gyönyörű hagyományt megismertessék a fiatalokkal, akik szerencsére szép számmal részt vesznek a bálokon, ahogy ezúttal is történt – jegyezte meg Mónika. 

Rádóczy Andrea és lánya, Dorina
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Ez a bál hatalmas érték és egy csoda, mely az életünk része, ahova minden évben eljövünk – ezt monda Rádóczy Andrea, egy balatonfüredi hotel tulajdonosa, igazgatója és lánya, Barna Dorina, akit korábban megválasztottak az első udvarhölgynek, majd a bál legszebbjének. Utóbbi miatt még emlékezetesebb a családnak ez az esemény. Szerintük az, hogy a bál hungarikum lett, óriási dolog, balatonfürediként különösen büszkék rá, és világszerte viszik jó hírét, ugyanis sokat utaznak, Dorina hosszú éveken át külföldön tanult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában