Csilingelő hangon tartja a kapcsolatot a csapat

2023.08.19. 09:00

Az év fajai bakonyiasan – barkóscinege

Halvány liláskék szirmok, különleges levélformák, másfajta alagúthálózatot ásó nőstények és hímek, más érdekességek, no meg a tisztázandó kérdés a szarvas feleségének tartott agancsosról, a narancssárgában járt nászszertartás és egyéb védett szépségek – az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának kutatóit az év fajainak bemutatására kértük, abból a szempontból is, élnek-e egyedeik a Bakonyban.

Rimányi Zita

Fotó: Martin Mecnarowski/wikipédia

„...Hát aztán milyen királyuk van a cinegéknek? – faggattam Gyurka bácsit. – Van annak koronája is? – Van ám, szolgám! Kék koronája, rózsaszín palástja, fehér mellénye, piros csizmája van a cinegekirálynak. De legkönnyebben megismerszik arról, hogy hosszú fekete bársony a szakálla” – ezt olvashatjuk Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényében, nem is gondolnánk, hogy valóban létezik egy ilyen madár, ez pedig a barkóscinege, melyet ebben az évben az madarának választottak. Megjelenése különleges, főleg a hímeké, kékesszürke fejükön szinte világít narancssárga csőrük, és hosszú, fekete bajuszt viselnek. Farkuk hosszú ezáltal röptük is jellegzetes. Balaton környéki nádasokban előfordulnak, csésze alakú fészkeikben, hallani a csapat kapcsolattartó csilingelő hangjait. A családtagok együtt maradnak, összetartanak, ha valamelyikük bajba kerül, társai nem hagyják ott, hanem próbálnak neki segíteni. 

A BTM kutatói, tudósai segítettek cikksorozatunk összeállításában: Kutasi Csaba, Sinigla Mónika, Kovács Attila, Barabás Ádám. Külön írunk hamarosan az év ásványáról, nyersanyagáról és ősmaradványáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában