Összekötik a 8-ast és a 82-est

2023.08.01. 11:30

Elkezdődhet a gyulafirátóti elkerülő út előkészítése

Két Veszprém vármegyei útfejlesztés előkészítése indulhat meg egy hétfői kormánydöntésnek köszönhetően.

Marton Attila

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent, hogy elkezdődhet a pápai keleti elkerülőn a repülőtéri bekötőút körforgalmi csomópontja és a 832-es út közötti szakasz fejlesztésének előkészítése. 

A másik, vármegyét érintő döntés a Gyulafirátótot elkerülő út építésének tervezését, vagyis a 8-as és 82-es főút összekötésének előkészítését jelenti. Mindkét projektet egy tavaly júniusi kormánydöntésben függesztették fel, most 22 másik útfejlesztés előkészítéséhez hasonlóan kaptak zöld utat a beruházások. A 24 projekt előkészítésére 47,5 milliárd forintot ad a kormány 2024-27 között, míg a fejlesztések megvalósítására 35 milliárd forintot irányzott elő a kabinet a 2025-27 közötti időszakra.

A gyulafirátóti elkerülő műszaki tartalmáról Porga Gyula polgármester közelmúltban Hartmann Ferenc frakcióvezető kérdésére adott írásbeli válaszából tudhatók részletek. Eszerint a mintegy öt kilométeres szakasz megépítésének célja, hogy a Kisalföld és a Bakony, valamint a Balaton közötti közlekedést gyorsítsa, egyúttal tehermentesítse a Veszprém környéki úthálózatot. Az új nyomvonal a 8-as út litéri külön szintű csomópont északi oldalán lévő körforgalomból indul ki, majd hídon haladna át a 20-as vasútvonal és a Séd patak felett. Az elkerülő út a Gyulafirátót-Öskü közötti 8214-es utat egy körforgalmi csomópontban keresztezné, a 82-es útba a településrész keleti oldalán egy körforgalommal csatlakozna be. 

Forrás: önkormányzat

A polgármesteri válasz úgy zárul, a projektre közbeszerzési eljáráson választják ki a tervezőt – ez mintegy hat hónapot vehet igénybe –, míg a beruházás tervei várhatóan 30 hónap alatt készülnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában