Nagyszerű kezedeményzés

2023.08.31. 08:00

Eredményesen zárult az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

Augusztus 24. és 26. között rendezte meg a Pannon Egyetem az I. CoreComm Balaton Solat Boat Challenge-t. A Solar Boat projekt keretében az egyetemi hallgatók és kutatók nemcsak elméleti tudást szereztek a fenntartható energetikai megoldások terén, hanem gyakorlati tapasztalatot is a hajó tervezésében, építésében és üzemeltetésében.

Veol.hu

A Pannon Egyetemet képviselő Pannon Solar Team 78 ponttal a 9. helyen zárta a versenyt

Fotó: Fülöp Ildikó

A CoreComm Balaton Solar Boat Challeng-re 10 csapat nevezett, köztük két magyar egyetem, a BME és a Pannon Egyetem is. A négy napig tartó megmérettetés során hat különböző típusú versenyszámot teljesítettek a résztvevők: match, ton’s, speed, endurance, slalom és time trial. 
A nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozatot először Magyarországon a Balatonon rendezték meg 2023. augusztus 24-26-ig. A Pannon Egyetem kezdeményezésére Balatonalmádi Önkormányzata biztosította a helyszínt a rendezvényhez. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi Önkormányzatának összefogásaként valósult meg – közölte a Pannon Egyetem.

Eredmények:
Slalom:
1. Whisper Solar Boat Team
2. Solar Team Sneek
3. HVHL Adres Sonnebootteam

Time trial:
1. Spectrum Solar Team 03:08:48
2. Whisper Power Solar Team 03:32:15
3. Dutch Solar Boat 04:07:28
Ton’s race: 
1. Spectrum Solar Team
2. Whisper Power Solar Team 
3. Dutch Solar Boat

Match Race: 
1. Whisper Power Solar Team
2. Team Emden 
3. Spectrum Solar Team 
Az Endurance Race-en három csapat – a Whisper Power Solar csapat, a Spectrum Solar csapat és a HVHL Adres Sonnebootteam – 61,1 kilométert tett meg. A Spectrum Solar csapata aratott győzelmet, figyelemre méltó 4 óra 4 perc alatt teljesítve a távot.

Top Speed Race:
1.  Whisper Power Solar Team 40,5 km/h
2. Dutch Solar Boat 35,1 km/h
3. Team Emden 31,1 km/h

Grand Finale rangsor: a kiválóság csúcspontja
A végső rangsor élénk képet fest az esemény legfontosabb eseményeiről. A Spectrum Solar Team megszerezte a hőn áhított 1. helyet, bravúrosságukkal és precizitásukkal kiemelkedtek a csapatok közül. A Whisper Power Solar Team osztott második helyen zárt a Spectrummal. A Dutch Solar Boat megszerezte a 3. helyet, következetessége megérdemelt dobogós helyezést ért el.

A Pannon Egyetemet képviselő Pannon Solar Team 78 ponttal a 9. helyen zárta a versenyt – elhivatottságuk, kitartásuk és kreativitásuk minden magyar csapat számára példaértékű lehet a jövőben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában