Adatok a vízügytől

2023.08.14. 17:00

Kisebb, gyorsan lefutó árhullámok vonultak le vármegyénkben

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, a nyári árhullám során a Rába kiöntött és utakat zártak le miatta. Veszprém vármegyében viszont az augusztus eleji csapadékok készültséget nem igénylő vízszintváltozásokat okoztak csak. Cikkünkben ezt részletezzük.

Rimányi Zita

Az országos helyzet is már egyre kedvezőbb, mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek és a napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik. A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot. Igaz, korábban kiöntött a folyó Vágnál, és máshol is útszakaszokat zártak le a biztonság érdekében az áradás során.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésünkre adott tájékoztatása szerint Veszprém vármegyében az augusztus eleji csapadékos időszakban több vízfolyáson is megemelkedtek a vízszintek, kisebb árhullámok vonultak le, de a készültségi fokozatot egyik állomáson sem érték el. A Torna-patakon Karakónál 38 centiméterről 87-re, Városlődnél 15-ről 47 centiméterre emelkedett meg a vízszint. Apácatornánál kettő nagyobb árhullám is megfigyelhető volt, az elsőnél 57 centiméterről 112-re emelkedett fel a vízszint, míg a második esetében pedig 68-ról 137-re.

A Hajagos-patakon Nemesszalóknál 20 centméterről 113-ra emelkedett a vízállás. A Veszprémi-séden és a kisebb vízfolyásokon pedig gyorsan lefutó árhullámok alakultak ki, például a Kéki-séd Balatonfürednél 20 centiméterről 70 centiméterre emelkedett és az árhullám jelentős része pár óra alatt lefutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában