Ne dobd ki, alkoss újat!

2023.08.07. 11:30

Különleges divatbemutatót rendeztek a Balatonnál (videó)

Csodás volt és sok hasznos tapasztalatot adott a RE-Design VIWINE divatbemutató, ahol minden egyes darab a fenntarthatóság, az újrafelhasználás jegyében készült. Ezt lehetett látni az elegáns, profikat idéző amatőr modelleken Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nagytermében szombat este.

Kovács Erika

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A bemutatót érdekes beszélgetés előzte meg, ahol Vincze-Bor Viki egyedi ruhatervező és -készítő és Safarcsik Andrienn, az Eco Fashion Hungary egyik alapítója Sebestyén-Tóth Orsolya, az est háziasszonya kérdéseire egyebek mellett elmondta, a legnagyobb érték az, ami már a szekrényünkben van, mert azokból a régi és megunt darabokból egy kis kreativitással, szakmai hozzáértéssel egy vagy több új, ráadásul egyedi darabot lehet elkészíteni. A tapasztalatok szerint ezeket a holmikat az emberek büszkébben és többször viselik, mint a tucatholmikat. – Ne dobd ki, alkoss újat! – javasolták a beszélgetés résztvevői. 

Az ügy nemes, szó szerint a bolygó megmentése a cél, hogy ne halmozzunk fel ruhahulladékot, amiből már napjainkban is rengeteg keletkezik. Az is jó megoldás, ha elajándékozzuk a megunt holmit, illetve konténerben helyezzük el, vagy elcseréljük, de hasznos lehet az is, ha állatmenhelyeknek, autószalonoknak ajánljuk fel, a lényeg, hogy ne a szemétbe kerüljön! A világban 92 millió tonna ruhahulladék található, eszerint minden másodpercben megtelik egy teherautó raktere. A becslések szerint az említett hulladék 135 millió tonna lesz 2030-ra, ráadásul a festékanyagok, amiket sok holminál alkalmaznak, kedvezőtlen hatással vannak az egészségre. A ruhák zöme műanyagból készül, melyek 150-200 év alatt bomlanak el. A ruhatemetők Európában is bármikor megjelenhetnek, jelenleg Chilében van a legnagyobb.     

Elhangzott továbbá, Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke oly módon üdvözli az újrafelhasználást, hogy meghívta Safarcsik Adriennt a témáról szóló podcast-beszélgetésre. 

A beszélgetés után a divatbemutatón, ahol az alkalomhoz illő, kitűnő zene szólt, 12 amatőr modell vett részt, akik bemutatták az újrahasznosított ruhákat. Vincze-Bor Viki örömmel szólt arról, hogy ezeket a darabokat nagyon sokan és egyre többen kedvelik. A legkülönlegesebbnek a bemutatott holmik közül egy fehér ruhát tartott, amit öt csipkedarabból állított össze, és csodaszép lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában