Látványos programok

2023.08.13. 18:00

Marton Zsolt polgármester: „Egyre népszerűbb a Somló”

Borrendek díszes felvonulása, mezőgazdasági gépek látványos konvoja, borlovagrend avatás, bor és pálinkaverseny eredményhirdetése, valamint gazdag programok jellemezték a pénteken és szombaton rendezett Somlói napokat, melyen a nyitónap védnöke Nagy István agrárminiszter volt. 

Kovács Erika

Balról három somlói bortermelő, dr. Szalai László, Dunaharaszti polgármestere, Tornai Tamás, a Somlói Borvidék elnöke és Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere

Forrás: a szervezők

Rendkívül látványosan kezdődött a somlói vigasság pénteken, amikor különböző mezőgazdasági talajmegművelő gépek vonultak Somlóvásárhely központjától a Somló Kapuja Látogatóközponthoz, amit az önkormányzat, illetve a tüskevári Alp-Agro Kft. szervezett. Marton Zsolt polgármester megnyitójában a hegy egyre növekvő népszerűségét, a Somlói napok idegenforgalmi jelentőségét helyezte középpontba. Kiemelte, a későbbiekben elhozzák azokat a gépeket is, melyeket a szőlőműveléshez használnak a hegyen. Patyi Viktória, a tüskevári társaság ügyvezetője bemutatta a környékről érkezett gépeket, így például a földlazítót, a szárzúzó és vetőgépeket, a tárcsákat, a forgóboronákat. A szervezők ugyanis nagyon fontosnak tartják azt, hogy bemutassák mindezt, mert ezekkel a gépekkel művelik a földet a Somlón. Szekér Sylvia rendezvényszervező, az önkormányzat képviseletében örömmel szólt arról, hogy a kétnapos rendezvényre már a nyitónapon nagyon sokan érkeztek, amikor a somlóvásárhelyi Egészségfejlesztési Iroda vérnyomás és vércukor mérést végzett. 

,Este nagy érdeklődés mellett levetítették a látogatóközpontnál az Indul a bakterház című filmet. A rendkívül színes rendezvény szombaton a borrendek felvonulásával folytatódott, amikor a Simon János elnök-nagymester vezette Somló és Környéke Borút Egyesület, Pálinka és Borlovagrend meghívására az egész országból érkeztek vendégek. A díszes menet a faluból sétált el a látogatóközponthoz, ahol átadták a Somlóért elismerés arany és ezüst fokozatait azoknak, akik sokat tettek a közösségért, a Somlóért. Kihirdették a bor és pálinkaverseny eredményét, majd borlovagokat is avattak, Németh József, somlóvásárhelyi plébános pedig megáldotta a bort. Tornai Tamás, a Somlói Borvidék elnöke lapunknak elmondta, a Somló új erőre kapott, egyre népszerűbb, mind többen keresik fel, kirándulnak oda, a hegy borai nemzetközileg elismerek. Július 15-től a borvidék neve megváltozott: Nagy-Somlói Borvidék helyett a termelők döntése alapján ismét a Somlói Borvidék nevet használják. Az elnök méltatta az ökológiai gazdálkodást, mely a termőterület több mint felén, közel 300 hektáron már így történik. Mindkét napon rendkívül színvonalas műsor, sokféle program színesítette az eseményt, mások mellett hatalmas sikert aratott az Ismerős Arcok zenekar előadása szombaton este a Somlónál, ahol a rendezvény alatt kisvonattal is lehetett közlekedni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában