Tartalmas, vidám időtöltés

2023.08.09. 17:30

Tematikus táborhetek a Kékfestő Múzeumban

A Kékfestő Múzeum idén három alkalommal várta a táborozó gyerekeket. Az első eseményen növénygyűjteményt készítettek a résztvevők, a másodikon a textilvarázs tematikájú tábort rendezték nagy sikerrel, az idei nyár utolsó alkalmán pedig állatos alkotások készültek.

Haraszti Gábor

Tartalmas, vidám kékfestős hetek voltak

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Gazdag és változatos programkínálattal várták az általános iskolás korú gyerekeket a múzeum munkatársai, akik mindegyik tábort más-más tematika köré építették. Az első a Füvészkedő nevet kapta, melynek első napján megismerték a kékfestés titkait, növényeket gyűjtöttek, amiket le is préseltek. A folytatásban a tanulók megmintázták kékfestős pólójukat, levendulazsákot varrtak, Tapolcafőre kirándultak, és egy vidám játszótéri játék után a lepréselt növényekből elkészítették a herbáriumokat. A második tábor a Textilvarázs nevet viselte.

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

– A második, tematikus hét során megismertettük a gyerekeket a kékfestés titkaival, eszközeivel, nem maradhatott el a kékfestős körömlakk sem – mondta Martonné Csom Adél, a Kékfestő Múzeum múzeumpedagógusa. – A restaurátorműhelyben megtudtuk, mitől lesz valamiből műtárgy, hogyan dolgoznak a régészek. Beszélgettünk arról, hogy miből és hogyan készül a textil. Megtekintettük a kiállításban a főúri öltözéket, majd a lányok felpróbálták a fátylat és a gyöngy derékdíszt. A kirándulás itt sem maradhatott el, ezúttal a Hagyományok Hegye volt az úti cél, ahol a jurtában bepillantást nyerhettünk az avarok életébe. Visszatérve Pulay Krisztina tanárnő kísérletei segítségével szemügyre vehettük a hétköznapi életben megtalálható festőnövényeket, az azokból kinyerhető színanyagokat, amik nem mindig egyeznek meg a növények színével. Különböző technikákkal titkos írást készítettünk, a színüket változtató anyagokkal kendőt festettünk és rajzoltunk.

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

A harmadik héten az állati motívumok álltak a középpontban.

– A táboros pólók elkészítésekor olyan mintafákat vettünk elő, amiket korábban sosem, egészen egyedi állati motívumok kerültek fel a ruhadarabokra. Az Esterházy-kastélyban megismerkedtünk azzal a hellyel, ahol a műtárgyakat restaurálják, a helytörténeti kiállításban állatokhoz kapcsolódó tárgyakat kerestünk.

A fiatalok a hét további részében Balácára tettek látogatást, ahol az ottani római kori villagazdaság tárlatvezetésén vettek részt, a tartalmas hét kézműves- foglalkozásokkal ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában