Meghatározza a község jövőjét

2023.08.26. 07:00

Új bölcsőde épül Nyárádon

Nyárád Község Önkormányzata 406 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz program keretében a Nyárád Székhelyű Közös Fenntartású Óvoda fejlesztése és új bölcsőde építése című projekt megvalósítására. Az ez alkalomból tartott nyitórendezvényen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is részt vett.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A fejlesztés során 12 fő befogadására alkalmas bölcsőde építését tervezik, mely hozzájárul a kisgyermekek korai fejlődéséhez, a családok terheinek csökkentéséhez. Jelenleg a területen egy elhanyagolt épület áll, melynek elbontását követően jelentős földmunkákat kell elvégezni. Az új épületben korszerű levegő-víz hőszivattyú rendszert, gázüzemű kazánt, egész épületre kiterjedő szellőztető rendszert alakítanak ki, az épületre napelem-rendszert telepítenek, a bölcsőde akadálymentesítését teljeskörűen elvégzik. A projekt a gyermekek megfelelő gondozása érdekében tartalmazza a bölcsődei és óvodai ellátáshoz szükséges eszközök beszerzését is.

A projektnyitó rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő azt mondta, a munka és a család egyensúlyának megteremtése érdekében van szükség a bölcsődékre.

- 2010-ben 400 településen 32 bölcsödei férőhely volt, mostanra ez a szám megduplázódott és több mint 1000 településre bővült ki. Fontos, hogy a szociális intézmények megújuljanak, így lehet a fiatalokat helyben tartani.

Pajak Károly polgármester beszédében rámutatott arra, hogy ez a beruházás meghatározza a község jövőjét.

- 2010-ben egy leromlott állapotú épületben egy csoport működött 18-20 gyermekkel. 13 évvel később már két csoportunk van 42 picivel, új játszótérrel, kívül-belül megújult épülettel, ovis sportpályával. A projekt célja kettős: egyrészt az, hogy az óvoda fejlesztésével a jogszabályi előírásoknak is megfelelően tornaszoba épüljön a község gyermekeinek óvodai nevelése érdekében, másrészt az, hogy a szülői igények alapján új bölcsőde létesüljön.

Böröczné Szakáll Beatrix óvodavezető köszöntőjében kiemelte, minden szülőnek a legfontosabb, hogy gyermeke biztonságos, szerető, fejlődést biztosító környezetben legyen. Ennek a projektnek köszönhetően ez Nyárádon is meg fog valósulni. A megnyitót az óvoda apróságainak műsora színesítette. Az intézmény munkatársai bíznak benne, hogy a fejlesztés eredményeként a 2025/2026-os nevelési évben az óvodások új, korszerű tornaszobát vehetnek birtokba és a bölcsőde megépítésével a kisgyermekes szülők terhei is jelentősen csökkennek. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában