Hazaszeretet, önzetlenség, hála

2023.08.15. 14:00

Zichy Istvánra emlékeztek Tüskeváron

Zichy István császári és királyi kamarás születésének 170. évfordulójára emlékeztek leszármazottai, a község lakosai és a helytörténet iránt érdeklődők augusztus 12-én. A programon részt vett a két dédunokája, Reinicke-Pálffy Júlia Ausztriából és Catharine Cazaillet Franciaországból.

Tisler Anna

Szőke Melinda, mellette a dédunoka, Júlia, a kép jobb oldalán Catharine

Fotó: Tisler Anna

A rendezvényt Szőke Melinda helytörténeti kutató, Kocsis Tamás plébános, a Magyar Történelmi Családok Egyesülete, a Zichy Örökségért Alapítvány, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és Tüskevár Község Önkormányzata szervezte. 

A program a tüskevári Kisboldogasszony-templomban szentmisével kezdődött. A község plébánosa, Kocsis Tamás elmondta, hogy István testvérünkre emlékezünk, aki 170 éve született a világra. Rövid élet jutott neki a Földön, de számunkra mégis sokat adott. Elfogadta Istentől azt a talentumot, amit kapott, és gyümölcsözően használta fel. Le tudta győzni a megpróbáltatásokat, szívében ott volt a hála. A Zichy család sokat adott Tüskevárnak. A képességekkel, amelyeket kaptak, jól gazdálkodnak. Számunkra ezért mutatnak példát.

Az emlékezők felkeresték Zichy István felújított síremlékét a tüskevári erdőben. Zichy Pál, a Zichy Örökségért Alapítvány elnöke a síremléknél mondott köszöntőjében megfogalmazta, hogy ha elmegyünk egy régi síremlék előtt, mindannyiunkban felmerül a kíváncsiság, hogy milyen életet élt az az ember, akinek az emlékét őrzi. Melyek voltak a céljai, örömei, bánata? A legtöbb embernél feledésbe merül a dolog. Szőke Melinda viszont sok munkával felkutatta azt. Megírta, majd kiadta a könyvet két évvel ezelőtt. – Hálásak vagyunk Melindának, hogy sok önzetlen önkéntessel felújíttatta az emlékművet - tette hozzá Zichy Pál. 

Egy régmúltban élt ember élete lehet példa, iránytű, amelyet saját utunk során is tudunk követni. Zichy István példát mutatott hazaszeretetből, házastársi hűségből, fiának, ifj. Zichy Istvánnak a neveléséből, aki tudós lett, szakértelemből, amellyel a lótenyésztést fellendítette, közéleti szerepvállalása során jótékonyságból, önzetlenségből, elhivatottságból, amellyel lakókörnyezete felemelésén munkálkodott.

Szőke Melinda köszöntőjében kiemelte, hogy a könyv megjelenése évében, 2021-ben felkereste Zichy Mihály és felesége, Beatrix, akivel bejárták a gróf Veszprém megyei tartózkodásának helyszíneit, majd felkeresték a sírját. A ledőlt síremléket benőtte a moha. Mihály és Beatrix fejet hajtott a gróf sírja előtt. Megható pillanat volt. Elhatározták, hogy megmentik a síremléket. Sok önzetlen segítőt találtak céljuk megvalósításához. Egyikük volt Beszerdik Krisztián, aki a tisztításban segített. 

A síremléket Kocsis Tamás szentelte meg. Délután előadásokkal folytatódott a megemlékezés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában