Mindennap

2023.09.19. 07:00

A közlekedéskultúra is kultúra!

Tudományos kísérlet bizonyítja, hogy 39,9 százalékkal nő annak a sofőrnek a reakcióideje, aki SMS-t ír vezetés közben. De nem ez az egyetlen meglepő tény, amellyel szembesülhetnek az Európai mobilitási hét keretében a veszprémi Gyárkertben rendezett plakát-vándorkiállítás látogatói.

Hankó András

Brányi Mária, Polgári István és Porga Gyula ismertette a részleteket

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A cél természetesen nem az, hogy a közlekedéstől elrettenjen bárki is. Sokkal inkább annak tudatosítása, hogy a mindenki által befogadható mennyiségű szabály betartásával, a mások és a magunk iránt tanúsított alázattal nagyot fordíthatunk azokon az állapotokon, amelyek a közútjainkon uralkodnak. Van min változtatni, hiszen – ahogy a kiállítást megnyitó sajtótájékoztató egyik résztvevője, Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke említette – évente Magyarországon nagyjából húszezren szereznek különböző fokú sérüléseket a közlekedési balesetekből kifolyólag, és körülbelül félezren vannak, akik már soha nem érik el úti céljukat. A kiállításon látható tizenhat, más és más témaköröket felölelő plakát a kutatási eredmények ismertetésével együtt ötleteket ad többek között a gyalogosok, az útfenntartási munkálatokat végzők és a gyermekek biztonságának fokozására. A szakember méltatta, hogy a kulturális fővárosok közül Veszprém az első, ahol a közlekedéskultúrával kapcsolatos eseményeket is a hivatalos programok közé emelték. Mindezt a KTE oklevéllel jutalmazta, amelyet Porga Gyula, Veszprém polgármestere vett át.

Nem egyszerű kérdés
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A mobilitási hét csúcspontja az autómentes nap, amelyet idén szeptember 23-án, szombaton tartanak. A Veszprémben is hagyománynak számító kezdeményezésbe újdonságként idén az általános és középiskolások mellett az óvodásokat is bevonják. Erről már Porga Gyula beszélt, aki külön örömét fejezte ki azért, hogy az autómentes naphoz kapcsolódó sport- és szórakoztató programok helyszíne a veszprémiek körében olyannyira megszeretett Gyárkert lesz.

Ahogy több mint tíz éve mindig, úgy az autómentes napon idén is ingyen utazhatnak a helyi járatos buszokon, akik felmutatják járművük érvényes forgalmi engedélyét. A V-Busz Kft. ügyvezető igazgatója, Polgári István a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén egy további elemmel próbálják ösztönözni az alternatív mikromobilitást: pénteken, a mobilitási hét utolsó előtti napján a tíz terminálon állomásozó száz, elektromos rásegítésű V-Bike kerékpár ingyenesen (regisztrációs jeggyel) használható, amely a veszprémi közbringrarendszer honlapján érhető el. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában