Jó szerencsét

2023.09.04. 11:00

Ajkán ma is összetartanak az egykori bányaipari dolgozók

A bányászat az ágazatban dolgozóknak és családjaiknak nyújtott tisztes megélhetést, és hozzájárult a város gazdasági és kulturális fejlődéséhez.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

Ma is élvezhetjük azokat a létesítményeket, a sportegyesületek, kulturális csoportok tevékenységét, amelyeket a bányánál, a bányászoknak köszönhetünk. Ajkán ma is összetartanak az egykori bányaipari dolgozók. Hagyományőrző egyesületeket alapítottak, közösen őrzik az emlékeket. A 73. Bányásznapon, amelyet szeptember 1. és 3. között tartottak Csingervölgyben, Padragkúton és a belvárosi Bányászok emlékműnél, több ezren vettek részt.

Az idén először bányamanók, zöld manóruhába öltözött kisgyermekek is részt vettek az ünnepségeken. A hagyományok szerint a padragkúti bányaüzemi emlékműnél kezdődtek a programok péntek délután. Karnics Miklós, a Bányász Hagyományőrző Kör elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az ünnepen megemlékezünk az ősi szakma művelőiről: főhajtás ez azon társaink előtt, akik lenn a mélyben, embert próbáló, a napi veszélyekkel szembenéző küzdelemben a legdrágábbat, az életüket is áldozták azért, hogy jobb, szebb, emberibb legyen az életünk, a világ. 

A Csingervölgy központjában lévő Kriptongyárban szombat délután az Európa Kulturális Fővárosa Ajka Art City programban Nosztalgia Bányásznapot tartottak. Ugyanúgy, ahogy az 1960-as-1970-es években, ezúttal is teherautó platójáról árulták a hatalmas és ízletes görögdinnyét, a gyermekeket körhinták várták, és megannyi búcsúi édesség, kakasnyalóka, törökméz, gumicukor. Az egyik sátornál harmonikazene szórakoztatta az ünneplőket. Bede Róbert szakács és Szőke András a bányász falatozóban látványfőzést tartott. A kulturális műsorban a bányához kötődő művészeti csoportok, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és a Padragi Bányász Férfikar szerepelt.

A Kriptongyárban tartott köszöntőjében Horváth József alpolgármester kijelentette, hogy a 139 éven át tartó bányászat nemcsak a város fejlődését határozta meg, hanem utat nyitott arra, hogy Magyarország egyik elismert településévé váljon. A jövőre fennállása 65. évfordulóját ünneplő városban nagyon sok közintézmény, park, lakótelep, szobor, sport és kulturális létesítmény őrzi a bányászok emlékét és kétkezi munkáját, többek között a Vásárcsarnok, a fedett uszoda, a focipályák, a Csónakázó-tó, a csingervölgyi  kápolna, a parkerdei szabadidőközpont. A hagyományőrzők a múlt értékeinek átadására is odafigyelnek, programokkal, táborokkal, vetélkedőkkel. A város is sokat tesz a hagyományok ápolásáért, az emlékek megőrzéséért. A Bányászati Múzeum fejlesztése folyamatos, Padragkúton a Bányakert kiváló közösségi tér. Csingervölgyből múzeumi negyedet kívánnak létrehozni. Ebbe illeszkedik a Kriptongyár, amelyből az Európa Kulturális Fővárosa támogatásával multikulturális élményközpontot alakítanak ki.

A hétvégén a város több pontján koszorúzásokat is tartottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában