Megemlékezés

2023.09.22. 11:00

Életét adta a repülésért

Légi katasztrófában elhunyt bajtársukról emlékeztek meg a pápai katonák. 33 évvel ezelőtt Soproni Károly őrnagy egy légi bemutatón szenvedett halálos balesetet.

Haraszti Gábor

Bajtársai nem feledik a hős pilótát

Forrás: honvedelem.hu

1990. szeptember 16-a tragikus nap a magyar katonai repülés történetében – emlékeztet a honvedelem.hu. A pápai repülőtér első nyitott kapuk napja elnevezésű légi bemutatóján Soproni Károly őrnagy egy MiG-23-as vadászrepülővel repült. A nagyszabású honvédségi rendezvényre több ezer látogató érkezett. „Sopi” – ahogy a legtöbben nevezték – egy manővert követően zuhanni kezdett és a földbe csapódott. Gépét még úgy irányította a tragédia előtt, hogy elkerülje a nézők tömegét. Így adta életét a hazájáért és szeretett hivatásáért.

Forrás: honvedelem.hu

Erre a példamutató emberre, bajtársra emlékezett az MH 47. Bázisrepülőtér teljes személyi állománya a légi szerencsétlenség 33. évfordulóján a bázison emelt emlékműnél. A tábori lelkész, Szabó Ferenc őrnagy beszédében méltatta az egykori pápai katonát, férjet és apát. A család képviseletében jelen lévő Soproni őrnagy özvegye elhelyezte a megemlékezés virágait, ezt követően Kondor Zoltán alezredes, az alakulat törzsfőnöke és Némethy Tamás főtörzszászlós, a bázis vezénylőzászlósa közösen koszorúzta meg a vadászpilóta emlékművét. Az alegységek és szervezeti elemek vezetői pedig mécsest gyújtottak az őrnagy emlékére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában