A VSZC Kézdivásárhelyen

2023.09.26. 18:00

Erdélyben képeznek vendéglátós szakembereket

A kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ a magyar kormány támogatásával felújított minorita rendházban nyitott meg. Az intézményt a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kezeli. A képzéseket a Veszprémi Szakképzési Centrum, illetve a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum szervezi – tájékoztatta lapunkat Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja.

Veol.hu

Kavalecz Gábor, a VSZC főigazgatója, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Pap Máté, a VSZC kancellárja a kézdivásárhelyi minorita rendházban

Forrás: VSZC

Az erdélyi szakképző központban a Veszprémi SZC SÉF Vendéglátás–Turizmus Technikum és Szakképző Iskola szakemberei szakács, pincér-vendégtéri szakember, panziós-fogadós és turisztikai technikus szakmát oktatnak ingyenes képzés keretén belül – tette hozzá Kavalecz Gábor főigazgató.

A tanévnyitón részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki elmondta, a magyar kormány szívesen támogatja azokat, akik rendelkeznek ötlettel, megvalósítási elképzeléssel és legfőképpen szervezőerővel. Ünnepi beszédében rámutatott: a projekt azért csodálatos, mert a helyi kezdeményezés Böjte atya és a magyar kormány támogatásával párosult. Emlékeztetett: a ferences szerzetes 30 éve pár banival a zsebében kezdte el gyermekmentő munkáját a dévai kolostorban, és mára 6000 gyereket mentett meg a rossz sorstól. A miniszter egy világszintű felmérést idézett a legfejlettebb gazdaságok szakképzéséről, amely szerint a magyar szakképzés dobogós helyen van. – Világbajnokoktól tudnak tanulni, becsüljék meg – intette a jelenlévőket.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra emlékeztetett: Budapest több módon támogatja a külhoni magyarok szülőföldön való boldogulását, ezek egyike a szakképzési háló kiterjesztése.

Az ünnepségen felavatták az iskolaalapító Nagy Mózes római katolikus pap mellszobrát, Vargha Mihály szobrászművész alkotását, illetve Bartos Lóránt és Iochom István minorita rendházról írt könyvét is bemutatták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában