Kapós a bakonyi, áremelés után is

2023.09.21. 11:00

Esőre várnak a krumpliszedők

Eljött a burgonya betakarításának ideje, de a Bakonyban még jobbára várnak a krumpliszedéssel. Nagyobb eső kellene, hogy könnyebben hozzáférjenek a bakhátakban megbújó gumókhoz. Az már biztos, hogy jó a termés minősége, a mennyiség a szárazság miatt a legtöbb helyen alatta marad az átlagosnak.

Rimányi Zita

Hosszú vonalakban bakhátak sorakoznak Szarvaskúton, Hoffer Ervin földjén, ahol szép a burgonyatermés

Fotó: Rimányi Zita 

– A tavaszi ültetés után nagy esőket kaptunk, többször is. Akkor érték a területeket, amikor a krumplinak még nem voltak levelei, így összetömődött a talaj, nem védték azt bokrok és ez most a szedésnél gondot jelent. A tavaszi csapadék ugyanakkor jó minőségű termést biztosít, a nyár közepe, vége már hiányos volt ebből a szempontból, az őszi szárazság pedig a termés mennyiségére nyomta rá a bélyegét több helyen – mondta el Hoffer Ervin zirci burgonyatermesztő a krumplikombájn mellett. Vár az elindításával, tolódik a betakarítás. Hosszú vonalak, bakhátak sorakoznak Szarvaskúton a földjén, alattuk a gumók. Örülne egy nagyobb esőnek, nem bánná, ha minél többen esőtáncot kezdenének járni a környéken, de persze komolyabb dolgokról is beszélgettünk vele. 

Hoffer Ervin a hagyományos fajtákat nem hagyja el, ezekre van kereslet, leginkább a desiree-re, az agriára, a balatoni rózsára. Tavaly 240 forintért adta a krumpli kilóját, idén háromszázba kerül nála, de így is kapós. Nem sokallják ezt az árat a vevői se, mert még mindig az egyik legolcsóbb alapélelmiszerünk a burgonya. A Bakonyban termett ráadásul nemcsak finom, hanem jól eltartható, tárolható is. A zirci gazda egyelőre a krumplitermése negyedét takarította be saját területeiről. Megemlítette, hogy a szakma hollandiai nagy börzéjére készül feleségével, akivel együtt dolgozik, a vetőburgonya értékesítésében is. Mindig kísérleteznek újabb fajtákkal, amik szebbek, korszerűbbek, ugyanakkor finomak, a legfontosabb pedig az, hogy szeretik-e a Bakonyt. A krumpli egyébként kedveli a hűvösebb klímát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában