Tájékoztató rendezvény Veszprémben

2023.09.06. 17:30

Még több pénz juthat a civil szervezetekhez

Idén októberében kiírásra kerülnek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatai, melynek kapcsán a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, mint a Veszprém Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezte meg CIVIL INFO – NEA 2024 című országos tájékoztató rendezvényt szerdán a veszprémi városházán.

Juhász-Léhi István

Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár: A kormány tudja, hogy a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be az ország életében, és ennek megfelelően támogatást biztosít a munkájukhoz

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, a 2024-es forrásokra most írják ki a pályázatokat, illetve egyet már kiírtak, ez a városi civil alap.

– Ezt 4,8 milliárd forintos keretösszeggel írtuk ki szeptember elsején. A másik pályázat pedig a Nemzeti Együttműködési Alap nagy pályázata – nyilatkozta. – Az egész NEA-keret 13,9 milliárd forint, ami az idei forrásokhoz képest 3 milliárd forinttal nagyobb összeg. 

Mint fogalmazott, a kormány tudja, hogy a civil szervezetek fontos szerepet töltenek be az ország életében, és ennek megfelelően támogatást biztosít a munkájukhoz. Hogy egy-egy szervezet milyen összegben pályázhat és pontosan milyen területeken? Kiderült, a Városi Civil Alapba öt területen lehet pályázni: ingatlanvásárlásra vagy -felújításra 9 millió, míg gépkocsivásárlásra 7 millió forint értékben. Ugyanakkor van eszközbeszerzés (7 millió) és kommunikációs keret (11 millió). Ezen három kereten belül lehetőség van arra, hogy speciális működési költségeket számoljanak el a civil szervezetek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő megnyitójában kiemelte, a veszprémiek és a térségben élők azért különlegesek, mert nagyon összetartóak és széles civil társadalommal rendelkeznek. 

– Talán azért is választottak minket kulturális fővárosnak 2023-ban, mert a mi civil társadalmunk működik és befolyással van a városra – hangsúlyozta, és arra a biztatta a civileket, hogy minden pályázati lehetőséget próbáljanak meg kihasználni. 

Hegedűs Barbara alpolgármester elmondta, Veszprémben büszkék arra, hogy nagyon erős civil közösség működik.

– Választókörzeti képviselőként is mindennap megélem, milyen fontos az, hogy a város életében jól működő civil szervezetek legyenek – mutatott rá. – Ebben az évben a költségvetés lehetőséget adott arra, hogy visszatérjünk egy régi szokáshoz, és következő hetekben fogjuk kiírni a civil keretet, ezenkívül képviselői kerettel vagy egyedi támogatásokkal tudjuk segíteni a veszprémi civil szervezetek működését. 

Varga Endre, a Veszprém Vármegyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke:

– Harmadik éve rendezzük meg ezt a fórumot, minden évben ősszel, a NEA-kiírások előtt – kezdte a szakember, és elmondta, aki gyorsan jut információhoz, az jobban tud működni, ezért országszerte minden megyei civil közösségi szolgáltató központ megszervezi ezt a fórumot különböző időszakokban. Hangsúlyozta, rengeteg olyan tájékoztató fórum lesz a közeljövőben, ami fölkészíti a szervezeteket arra, hogy minél több sikeres pályázat szülessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában