Bakancsosok

2023.09.22. 13:00

Páncélöltözetben a várkapitány

A Bakancsos Természetjáró Kör a rendszeres túrázás mellett igyekszik felhívni a figyelmet fontos dolgokra és emlékezni számunkra fontos eseményekre. A Jókai Mór Városi Könyvtárban helyet kapó kiállításon a természetjárás eszközei mellett többek között vártörténeti leírások, képek is láthatók.

Haraszti Gábor
Régi hagyományokra emlékeztet a tárlat
Forrás: Bakancsos Természetjáró Kör

A Kör néhány évvel ezelőtt állandó megjelenési lehetőséget kapott a városi könyvtárban. A minikönyv-kiállításnak otthont adó térben kapott helyet a kör tárlata, melynek anyaga rendszeresen változik. Jelenleg a már tíz éve megszűnt, annak idején remek programot kínáló Döbröntei Várünnepségeknek állítottak emléket. A minikönyvek kiállítása mellett, nagy képeskönyvük szomszédságában egy fekvő tárlóban és a felette lévő paravánon helyezték el nosztalgikus anyagaikat – tájékoztatott Terebesi Józsefné, a természetjárók vezetője.

– Nagyjából kéthavonta cseréljük a tárlóban a kiállítást. Nyár elején a sajnálatosan elfeledett művésztanár, Heitler László grafikái alapján a pápai vízimalmokról emlékeztünk és túra keretében végig is látogattuk a fellelhető romokat. A következő anyaggal a Franciavágás–Királykapu–Odvaskő között közlekedő keskeny nyomtávú vasútra emlékeztünk, ami hétköznaponként a kitermelt fát, hétvégén pedig a kirándulókat szállította. Augusztus hónapban a pápai vár hároméves török uralom alól való felszabadulását elevenítettük fel. Ami a mostani kiállítást illeti, a fekvő tárlóban a természetjárás eszközei mellett saját gyűjtésű anyagaink láthatóak. Vártörténeti leírások, képek mellett a vármakett fényképét ólomkatonákkal díszítettük, Himfy Benedek várkapitány páncélöltözetben van jelen, ezzel is népszerűsítünk egy régmúlt, szép hagyományt.

A tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában