A légierő szíve

2023.09.21. 07:00

Példaértékű összefogás és hagyományápolás a veszprémi bajtársi találkozón

Élénk érdeklődés mellett rendezték meg szerdán a Magyar Honvédség Légierő-parancsnokság, Csapatrepülő-parancsnokság bajtársi, baráti találkozóját Veszprémben.

Juhász-Léhi István

Elismeréseket adtak át

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Az emberek hajlamosak a jelen súlyos és komoly problémáira koncentrálni, és nem hálásak azokért az eredményekért, amelyeket az őket megelőző generációk elértek – fogalmazott ünnepi megnyitóbeszédében Szénási Jenő ezredes, a légierő-parancsnokság vezető szakreferense. – Ugyanakkor él az a hitvallás is, mely szerint a nagy elődökhöz nem akkor vagyunk hűek, ha pusztán szavaikat ismételgetjük, hanem akkor, ha használjuk gondolataikat, és azok segítségével keresünk új utakat. A mostani légierő-parancsnokság ezt az elvet vallja.

Beszélt arról is, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt ezen a helyszínen jelentették be, hogy ismételten átalakítják a légierő-parancsnokságot, és 2022. november 1-jén 66 fő rendszeresített beosztással a régi helyén ismét megalakult a parancsnokság, mely időközben a meteorológiai főnökséggel bővült. 

– Elődeinkhez méltó, elhivatott csapatot, szakmai műhelyt sikerült létrehoznunk – jelentette ki az ezredes. 

Kiderült: jelenleg a parancsnokság alárendeltségébe tartozik a  Magyar Honvédség Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101-es Repülődandár, a Kiss József 86-os Helikopterdandár, a Dánielfy Tibor 205-ös Légvédelmi Rakétaezred és a 47-es bázisrepülőtér.

– Nem feledkezhetünk meg azonban azokról a szervezetekről sem, amelyek hivatalosan ugyan nem tartoznak a légierő-parancsnokság alárendeltségébe, de mi velük alkotunk egy egységet – tette hozzá Szénási Jenő. – A légierő szívére, a légi műveleti és vezetési központra és irányítási központra, továbbá a kecskeméti légijármű-javító üzemre gondolok.

Hangsúlyozta, alapfeladataik nem változtak, ellátják a magyar légtér védelmét, támogatják a szárazföldi és különleges műveleti erőket. Feladatrendszerük ugyanakkor kihívásokkal teli. 

– A légierő soha nem látott fejlődésen megy keresztül – hangsúlyozta Szénási Jenő. – A hagyományos analóg rendszerekről átállunk a XXI. századi technológiára. Az elmúlt években megérkeztek a közepes és nagy hatótávolságú repülőgépek, amelyek garantálják a honvédség szállítási kapacitásának bővítését. A helikopterek érkezésével pedig a legmodernebb forgószárnyas eszközökkel gyarapodott a fegyvernem.

Elmondta azt is, hogy a júliusban érkezett kettő mellé a közeljövőben érkezik további 14 közepes szállítóhelikopter, melyeket szintén a Haderőfejlesztési program keretein belül szereztek be. Megemlítette az új radar- és légvédelmirakéta-komplexumok, valamint az új, rámpás szállítógépek beszerzését is, melyek már készülnek Brazíliában. 

– Ezek az eszközök állományunk szakértő üzemeltetése mellett képesek garantálni Magyarország biztonságát és megőrizni a békét – mutatott rá. – Példaértékű az az összefogás, közösségi erő és hagyományápolás is, ami a mostani rendezvényt is jellemzi. Ez teszi a kék egyenruhásokat irigyelt közösséggé.

Ezután elismeréseket és emléktárgyakat adott át Szénási Jenő ezredes, Soós Gyula alezredes, Soós Lajos nyugállományú alezredes és Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában