Nehézségeinknek is megvan az üzenetük

2023.09.01. 18:00

Református családi nap a patak partján

A szeretetajándékozás a Noé bárkája – erről beszélt tavaly a bakonyi református családi napon Gilicze Tamás lelkész.

Rimányi Zita

Gilicze Tamás lelkész szerint sosem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek azok valójában

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A cseszneki református családi nap keretében idén is az Aranyos-patak partján gyűltek össze a hívek és vendégeik, Kovács Pál és felesége, Erzsike portáján, a mindenki számára nyitott találkozón. Együtt énekeltek, beszélgettek a terített asztalnál az ebéd elfogyasztása után is. 

Az idei szabadtéri istentisztelet témáját az isteni segítség felismerhető mintázata adta. Az istentiszteleten Gilicze Tamás lelkész Mózes ötödik könyvéből idézte azt a részt, amelyben a nép előtt beszélt, visszaemlékezett az egyiptomi szabadulásukra, a vándorlásukra. Még a honfoglalás előttük állt, arra biztatta őket, hogy bizakodással tekintsenek előre, mert a múlt azt mutatta meg nekik, hogy mindig átsegít minket Isten azon a feladaton, amihez elérkeztünk. Mai tanulságát ezeknek a szavaknak, gondolatoknak a tiszteletes úgy magyarázta, hogy ha az ember mindig csak a külső körülményekre tekint, akkor a bajt látja csupán, és az élet egyébként is bonyolult, számunkra átláthatatlanul. Sosem olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek azok valójában, hanem egy tapasztalatainkból kialakult szűrőn át. Ahelyett hogy a sok lehetséges előttünk álló gond miatti aggodalomban vesznénk el, az egészre tekinthetünk folyamatként, mindabban, amit eddig átéltünk, mintázatot ismerhetünk fel, az isteni segítségét. Ha átgondoljuk, rájövünk, hogy nehézségeinknek is megvolt a céljuk, megvan az üzenetük. Ezt a szemléletet tehetjük magunkévá Gilicze Tamás szerint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában