Alzheimer-világnap

2023.09.25. 21:00

Séta és tánc az elfogadásért

Az Alzheimer-világnap alkalmából Nem vagy egyedül címmel sétát és közös táncot szervezett a demenciával élőkért a Thury-várnál az Iregi Márta vezette várpalotai szenior örömtánccsoport.

Szabó Péter Dániel

A résztvevők együtt táncoltak a Thury-vár előtt, majd közös sétát tettek Várpalota belvárosában

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az Alzheimer-világnap célja, hogy világszerte emlékeztessen a demencia, ezen belül az Alzheimer-kór terjedésére, az ebből adódó problémákra, és felhívja a figyelmet a betegségre, hiszen a szellemi hanyatlás felismerése az első lépés a segítség felé.

A negyedik alkalommal meghirdetett országos megmozduláshoz ezúttal is csatlakozott a várpalotai szenior örömtánccsoport, amelynek tagjai a Thury-vár előtti téren gyülekeztek. A programot Iregi Márta, a csoport vezetője szervezte. Kérdésünkre elmondta, az országos programsorozathoz kapcsolódó várpalotai megmozdulás lényege, hogy kifejezzék szolidaritásukat a betegséggel élőkkel.

– Fontos bátorítani egymást és a hozzátartozókat, hogy merjék felvállalni, ha demenciával élő van a családjukban, környezetükben. Legyenek minél többen, akik mernek erről beszélni. Meg kell osztani egymás között a tapasztalatokat, hogy miként lehet jobbá, könnyebbé tenni a beteg családtaggal való együttélést. Nem vagy egyedül, ahogy a jelmondatunkban is olvasható – fogalmazott Iregi Márta.

A résztvevőket Campanari-Talabér Márta is köszöntötte a Thury-vár előtt. Várpalota polgármestere kiemelte, családjában is van demenciával élő, így személyes érintettsége nyomán még jobban át tudja érezni, milyen fontos évről évre felhívni a figyelmet a betegségre, az elfogadásra és arra, hogy merjenek segítséget kérni azok a családok, amelyek nehezen tudják kezelni a felmerülő problémákat.

A városvezető méltatta a népszerű szenior örömtánccsoportot, majd hangsúlyozta, hogy mennyire fontos időskorban is a közös mozgás, az együttlét, ami a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzéséhez is nagyban hozzájárul.

Ezt követően a Bóbita-házból és a Fekete Gyémánt foglalkoztató klubból érkező fogyatékkal élőkkel együtt táncoltak a résztvevők a Thury-vár előtt, majd az akció jelképnek számító lila lufikkal a kézben közös sétára indultak Várpalota belvárosában, hogy így is felhívják a figyelmet arra, hogy van segítség, a nehézségek és küzdelmek ellenére lehetséges teljes életet élni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában