Kikötő

2023.09.02. 13:58

Ünnep Balatonfüreden: világklasszis vitorlázókat köszöntöttek

Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket, Jonatánt és Benjamint ünnepelték Balatonfüreden, a Kékszalag PORT kikötőben, amit a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szervezett szeptember elsején. Érdi Mária a hágai világbajnokságról aranyéremmel tért haza, így megszerezve hazánknak az első női világbajnoki címet és elhozva a 2024-es olimpiai kvótát. A Vadnai-testvérek közül Jonatán szintén az ötkarikás játékokra szóló biztos belépővel érkezett haza Hollandiából.

Kovács Erika

Érdi Mári vitorlázó világbajnok a Vadnai testvérekkel Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban Fotó: Kovács Erika

Hatalmas taps és ováció fogadta Érdi Máriát, Vadnai Jonatánt és Benjamint, amikor a színpadra léptek a kikötőben, ahol beszéltek sikereikről, a vitorlázásról, kőkemény munkájukról. Ebből az alkalomból Haranghy Csaba, az MVSZ elnöke és Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.  

Mint ismert, vitorlástörténelmet írt Érdi Mária olimpikon augusztus 20-án, aki a hágai világbajnokságon ILCA 6 hajóosztályban első helyen végzett, ezzel – Magyarországon nőként először - megszerezte a világbajnoki címet. Emellett a 2024-es párizsi olimpiára szóló kvótát is magáénak tudhatja. Vadnai Jonatán ILCA 7 hajóosztályban versenyzett Hollandiában, és ugyancsak bebiztosította indulását a jövő évi ötkarikás játékokon.

Érdi Mári - Világbajnok magyar vitorlásversenyző

1998-ban született, a sportággal a Tihanyi Hajós Egyletben ismerkedett meg, majd a versenyvitorlázást a Balatonfüredi Yacht Clubban 2012-ben kezdte, jelenleg az MVM SC tagja. Első jelentős nemzetközi eredménye a 2013-as balatonfüredi Laser 4.7-es világ- és Európa-bajnokság 5. helyezése volt. Többszörös korosztályos világ és Európa-bajnok. Részt vett a 2016-os olimpián Rio de Janieroban és a Laser Radial osztályban futamgyőzelemmel a 14. helyen végzett. A tokiói kvótát a 2018-ban a dániai Aarhusban az összevont World Sailing világbajnokság 8. helyezésével szerezte meg. 2019. augusztusában Enoshimaban az előolimpián a harmadik helyezést érte el. A tokiói olimpián Laser Radial osztályban a 13. helyen végzett. 2023. márciusában bronzérmes lett az andorrai Európa-bajnokságon. Hágában, augusztusban a 2024-es olimpiai kvóta mellett világbajnoki címet szerzett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában