Kutatók éjszakája Ajkán

2023.10.02. 20:00

A tudományt népszerűsítették

Nagy sikerrel zajlott a Kutatók éjszakája programsorozat szeptember 29-30-án.

Tisler Anna

Ez a doboz több mint 30 ezer méterre emelkedett korábban

Fotó: Gyarmati László

A Bányászati Múzeumban továbbra is népszerű a fejlámpás tárlatvezetés, amelyre kisgyermekes családok is nagy számban látogattak el. Pénteken délután Szunyogh Gábor tartott bemutatót a bányában egykor használt szállítóeszköz, a kas működéséről. A veszélyes helyekről, ahova ember nem mehetett be, a szenet kijuttató saraboló vitla működését saját készítésű eszközzel mutatta be. Gulyás Péter, a múzeum munkatársa, geológus UV-lámpa fényénél mutatott be ásványokat. Azt követően a különböző korokban előkerült leleteket nézték meg az érdeklődők. Közben besötétedett, és Horváth Károly nyugalmazott bányamérnök vezetésével kezdődött a fejlámpás tárlatvezetés.  A látogatóknak bányászszendvicset kellett készíteniük. A csapat felnőtt tagjai közösen megfejtették, hogy három szelet kenyér, közte zsír és hagyma volt az, újságpapírba csomagolva. A jelentkezők hozzáláttak az elkészítéséhez, majd mindenkit megkínáltak. A tárlatvezetésen képet kaptak arról, hogyan éltek és dolgoztak a nehéz és veszélyes szakma művelői. 

A csillagászok előadásán is nagy volt az érdeklődé
Fotó: Gyarmati László

Szombaton a Városi Múzeumban a  Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai az Űrbatyu-II. küldetésről tartottak előadást. A Várpalotáról 2020. augusztus 20-án indított magaslégköri ballonban többek között nagy felbontású, 360 fokos képalkotásra képes kamerák, GPS és nyomkövető rendszer kapott helyet. A műszer több mint 30 ezer méter magasra emelkedett, ahol a ballon már a légnyomáskülönbségtől annyira kitágult, hogy eldurrant. Az Űrbatyu, a nikecelldoboz visszatért a földre, az egyesület tagjai megtalálták, a műszerek által rögzített adatokat kinyerték, feldolgozták, és a tudományágat népszerűsítve számos helyen bemutatták. Szombaton sötétedés után  távcsöves égboltvizsgálatot tartottak. TA

A csillagászok előadásán is nagy volt az érdeklődés Fotó: Gyarmati László 1001

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában