Közgyűlés

2023.10.26. 20:00

A vagyongazdálkodás, a vízszolgáltatás és újra a dolomitbányák

A Deák utcai új komplexumban tartotta októberi ülését az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A legnagyobb véleménycserét a márkói dolomitbányákkal kapcsolatos tájékoztató, a jövő évi vagyongazdálkodási irányelvek és a víziközmű-szolgáltatás biztosításában fennálló ellátási kötelezettség Magyar Államra történő átruházása generálta.

Benkő Péter

VMJV közgyűlése

Fotó: Archív: Fülöp Ildikó

A dolomitbányákkal kapcsolatban Márkó önkormányzata korábban kimondta, tilos a hulladékgyűjtés, -lerakás. Rekultiválni csak helyi bányameddővel lehet, ez kiegészült a veszélyes hulladék elhelyezésének tilalmával. Jelen tájékoztató lényege, hogy Veszprém a szakmai véleménnyel egyetért, minden szükséges lépést megtesz ivóvízbázisa védelméért. A vitában Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) nem tartotta elégségesnek a Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) által benyújtott javaslatot, kiegészítő határozati javaslattal élt: Veszprém minden eszközt ragadjon meg az illegálisan lerakott hulladék engedéllyel rendelkező lerakóba kerüléséért. A tájékoztatót a kiegészítő javaslattal elfogadták.

Szintén hosszan foglalkoztak a jövő évi vagyongazdálkodási irányelvek meghatározásával. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint jól sáfárkodott az önkormányzat az EKF és a Modern Városok Program lehetőségeivel. Hartmann Ferenc többekkel közösen benyújtott módosító indítványában javasolja az önkormányzati cégek stratégiai irányítását-kontrollját. Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) bérlakáshelyzettel, parkolási problémákkal, el nem készült parkolóházzal kapcsolatban szólt, Guzslován Gábor (Függetlenek–Reformerek–Szakszervezet) az SZMT-székház hasznosításának tervét hiányolta. Brányi Mária leszögezte, itt jövő évi tervek szerepelnek. Porga Gyula rámutatott, a tudatos belváros-megújításra, melyben az SZMT és a Gyárkert területén komoly problémákba ütköznek. – Óriási igény van a hatalmas közösségi térre, mely korábban a város tulajdona lett. Hosszas vita után az eredeti határozati javaslatot elfogadták.

A víziközmű-rendszer üzemeltetését ellátó Bakonykarszt Zrt. ügyében a lényeg, hogy az önkormányzat részesedését a szolgáltatási kötelezettséggel együtt ingyen átruházza a Magyar Államra. Porga Gyula szerint ez garantálja a magas színvonalat, a fenntarthatóságot. Hartmann Ferenc a jövőbeni vízdíjakkal kapcsolatban megjegyezte, nem értenek egyet a határozatban javasoltakkal, ezt Guzslován Gábor megerősítette. Stiegelmayer Józsefné (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, magyar kézbe kerül a szolgáltatás, nem tart áremeléstől. A határozatot elfogadták.

Jóváhagyták a város környezetvédelmi programját, Brányi Mária elmondta, a Pannon Egyetem által készített minőségi anyag azon területekre fókuszál, melyekre önkormányzati ráhatás van.

Döntöttek a Házgyári út 1. számú társasházban lévő lakóhelyiségek bérleti díjának változásáról, alapítványi támogatásokról, a LED-izzócsere-program folytatásáról, a térfigyelő kamerarendszer átalakítás-bővítéséről és az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgatójának újabb öt évig terjedő megbízásáról.

Napirend előtti felszólalásban Gerstmár Ferenc a középiskolások mentális helyzetéről érdeklődött, Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, valamennyi középiskola segítséget nyújt. Kovács Rajmund a húszemeletes és környéke parkolási anomáliáról szólt, Porga Gyula rámutatott, magánterület lévén az önkormányzat nem szankcionálhat. Katanics Sándor felhívta a figyelmet, a közlekedési táblákat gyakran megrongálják, eltüntetik, Porga Gyula szerint a közlekedési szabályok betartása kulturáltság kérdése, az önkormányzat él a rendelkezésére álló eszközökkel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában