Nem vagy egyedül, nem vagyunk egyedül!

2023.10.02. 12:00

Alzheimer-programot szervezett a Bölcsek Kávéháza

Jöhet ugyan hamarabb is, de főleg az idősebb korosztályokból szedi áldozatát a rettegett Alzheimer- kór, melynek legfájdalmasabb tünete a tudat lassú kiürülése.

Őrsi Ágnes

Gyógyszere nincs, de az érintetteknek és családtagjaiknak, segítőiknek óriási segítséget jelenthet egy baráti közösség. Világmozgalmak hívják fel a figyelmet a bajra, szorgalmazzák az összefogást. Az Alzheimer világnapja alkalmából az Alzheimer Café országszerte szervezett idén is megemlékezést. A programhoz csatlakozott az EKF keretében létrejött Jutasi Köztérben működő Bölcsek Kávéháza, melyet Husztiné Farkas Katalin vezet. 

Tavaly a világnap alkalmából Tihanyba látogatott a bölcsek csapata, ahol a Rege Cukrászda hívta meg őket egy kávéra, idén Veszprémben maradtak, hasonló programponttal. A délelőtt úgy kezdődött, hogy vendégeikkel, a Bónusz Nyugdíjas Klub Népek Tánca csoportjával a vezető, a mentálhigiénés szakember, Katalin előadását hallgatták meg az Alzheimer-kórról, arról, hogy mekkora támasz, segítség egy szerető közösség, melynek tagjai figyelnek egymásra. Közismert az ilyen rendszeres találkozók egészségmegőrző hatása is. 

Az interaktív beszélgetést táncbemutató követte, majd a Bölcsek Kávéháza tagjai lufikkal, színes szalagokkal, betűs táblákkal vonultak át a Kokó Cukrászdába, ahol egy kávé mellett folytatódott a kellemes program. 

Figyelemfelhívó rendezvényről beszélhetünk, ami megérintette a civil szférát, a városi önkormányzat és több vállalkozás is támogatta a rendezvényt. Így van ez rendben, hiszen nem tudhatjuk, legközelebb kinél fogják megállapítani a kórt, azt viszont már megismerhettük, milyen segítséget, megtartóerőt jelent a bajban egy ilyen közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában