Sokéves hagyomány

2023.10.09. 18:00

Batthyányra emlékezett a Petőfi Városbarát Egylet

Alig egy hónapja a „leghívebb magyarra”, Kossuth Lajos kormányzóelnökre, most pedig az egyik legbátrabb magyarra, Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökére emlékezett a pápai Petőfi Városbarát Egylet.

Haraszti Gábor

A Batthyány-domborművénél koszorúztak az önkéntesek

Forrás: PVE

Ez a főhajtás immár sokéves hagyománya a kis civil társaságnak. A helyi Batthyány utcán lévő Batthyány-domborműnél idősebb Kerecsényi Zoltán egyleti önkéntes köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetőjében megemlítette, hogy a magyar történelem első alkotmányos miniszterelnöke, a 174 esztendeje, 1849. október 6-án, Pesten, az Újépületben igaztalan vádak alapján halálra ítélt, és kivégzett Batthyány Lajos nem engedte a szemét beköttetni, és saját maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak. A vértanúhalált halt kormányfő özvegye a Pápa melletti Dákán elhunyt gróf Zichy Antónia 165 esztendeje, 1858-ban költözött gyermekeivel a Veszprém vármegyei Dáka községben található kastélyba, amelynek emeleti termeit férje emléktárgyaival rendezte be a „nemzet özvegye”. Ott őrizte több más relikvia mellett azt a puskagolyók által szaggatott, véres mellényt is, amelyben a bátor államférfi a kivégzői elé állt. 

Id. Kerecsényi Zoltán a Petőfivel kortárs pápai diák, Pap Gábor költő, ihászi honvéd, későbbi dunántúli református püspök gróf Batthyány Lajos sírjánál című, 1870-ben megjelent versét mondta el, majd Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla református lelkipásztor Damjanich János honvéd vezérőrnagy kivégzése előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra Aradon írt imáját mondta el a megemlékezésen. Az esemény zárásaként a megjelentek közösen elénekelték a Szózatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában