Új sorozat

2023.10.24. 20:00

Jön, jön, jön! Mystic Veszprém Top12: mennyire ismered a város titokzatos helyeit?

Egy új sorozatot indítunk annak apropóján, hogy még két bő hónapig Európa fővárosa lesz Veszprém. Kulturális fővárosa. A kultúrának pedig az építészet, a helytörténet és a városismeret ugyanúgy része, mint bármely művészeti ág. Sorozatunk azért lesz különleges, mert bárki által látogatható helyeket mutat be, de mindegyiket szubjektív szemszögből. Elmondjuk, miért.

Benkő Péter

Veszprém sokkal több kalandot nyújt, mint hinnénk!

Fotó: Benkő Péter/Napló

Gyerekkorom izgalmas élményeit adták számomra a város kevésbé ismert, de valami miatt különleges helyei. Nem a kimondott műemlékek, hanem azok a helyek, utcák, lépcsők, épületek és zeg-zugok, melyeket alig ismerünk, vagy valamilyen szempontból titokzatosak, ezért felfedezésre mindenképp alkalmasak voltak. Sok érdekes kalandot éltünk át, hiszen szerencsére találtam társakat bolyongani, bejárni olyan helyeket, melyeket útikönyvek, térképek nem, vagy nem egyértelműen jeleztek. Vagy, adott esetben mindegyik máshogy. 

Elhatároztuk, minden rejtélyt megfejtünk, bebarangoljuk a várost, kiderítjük, létezik-e ez vagy az a lépcső, hány szintesek a számunkra még nem ismert épületek, és – mert lesznek közismertek is – arra is fény derült, valójában mikor, hogyan készültek meglepő helyekre építészeti monstrumok, hegyoldalba sokemeletes bérházak, hova vezetnek a lépcsők, s mi maradt meg a múltból.

Fotó: Benkő Péter/Napló

Kalandra hívjuk a kedves olvasót, mindazokat, akiknek van valami kötődésük Veszprémhez – a régi Veszprémhez. Valamennyi helyszín ma is létezik, bemutatjuk azokat fotókon. A sorrend is szubjektív, a Top1, tehát időben az utolsó helyszín lesz az, ami anno a legnagyobb kalandunk volt. Kíváncsiak leszünk, olvasóinknak melyik a MysticVeszprém Top12 történetének legizgalmasabb epizódja. Tartsatok velünk egy kényelmes sétára!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában