Kitüntetés

2023.10.08. 20:00

Két díszpolgári címet adtak át Bakonyszentivánon

Ünnepi szentmise keretében Bakonyszentiván Község Önkormányzata díszpolgári címet adományozott Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek és Földing Ernő helytörténésznek. A kitüntetettek a község érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért részesültek elismerésben.

Haraszti Gábor

A település legmagasabb kitüntetését kapta Kovács Zoltán és Földing Ernő

Fotó: Haraszti Gábor

A szentmisén Dékány Árpád Sixtus főapát és Primász Gábor Róbert plébános szolgált, majd Frum István, Bakonyszentiván polgármestere köszöntötte a két ünnepeltet és a megjelenteket. – Valamennyien tudjuk, hogy a díszpolgár nem annak átadásán válik azzá, hanem korábbi cselekedeteinek köszönhetően. Településünk ennél értékesebb és rangosabb kitüntetést nem tud odaítélni. Kovács Zoltán közbenjárásával és segítségével Bakonyszentiván az elmúlt években olyan fejlődésen ment keresztül, melyre azelőtt nem volt példa. Képviselő úr figyelemmel kíséri a település mindennapjait, gondjait, megoldandó problémáit, az itt élők életkörülményeinek javítására irányuló terveket és ezek megvalósításának lehetőségeit. Segítő szándéka évek óta számtalan formában megnyilvánult – fogalmazott a polgármester, aki a bakonyszentiváni helytörténészről is megosztotta gondolatait a hallgatósággal. – Földing Ernőnek jelentős érdemei vannak abban, hogy a csárdapusztai kápolna negyven éven át tartó romos állapota után megújulva szolgálja a híveket és Kossuth-emlékhellyé válhatott. 35 éve teljesít kántori szolgálatot szeretett egyházában, példaértékű, amit a szakrális terekért megtett. 1998 óta a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, őrzi a sváb hagyományokat, kezdeményezésére hat út menti keresztet sikerült felújítani. Szülőfaluja iránti szeretete, tevékenysége méltóvá teszi a kitüntető címre.

Mindkét kitüntetett meghatódva vette át az elismerést
Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

Mindkét kitüntetett meghatódva vette át az elismerést, Kovács Zoltán azt mondta, megtiszteltetés számára a díszpolgári cím. – Egy országos politikusnak, egy kvázi kívülállónak egy helyi közösség által adományozott díszpolgári cím egy rendkívül komoly kötelezvény. Ez részben elismeri az eddigi együttműködést, a közös munkát a helyiekkel, a faültetésen, a különböző rendezvényeken át a megújult épületek átadásáig. De azt is mutatja, hogy az elkövetkezendő években is van feladat, minden igyekezetemmel azon leszek, hogy ezeknek megfeleljek. Egy helyi közösségtől egy nem helyben lakó elismerése a legnagyobb kincsek közé tartozik. Földing Ernőt régóta ismerem, külön öröm, hogy vele együtt kaphattam meg a kitüntetést.

Az ünnepség keretében a Kossuth Szövetség Veszprém Vármegyei Csoportja nevében Kerecsényi Zoltán titkár egy emléklapot és egy Petőfi-emlékérmet nyújtott át a két ünnepeltnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában