Jó gyakorlat

2023.10.11. 19:00

Kettős magyar siker Tallinnban – az egyik Veszprémé

A Green Destinations nemzetközi szervezet október 8-10. között tartott éves világtalálkozójának csúcspontjaként kihirdették az idei TOP100 Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világverseny idei nyerteseit. Idén először a verseny elindulása óta két magyarországi település fenntartható turisztikai projektje is a díjazottak között szerepel, az egyik Veszprém.

Benkő Péter

Forrás: városháza

A versenyt 2014 óta évente rendezik meg, nyílt pályázati felhívásra érkezett jó gyakorlatokból választva ki azt a százat, amelyek kiemelkednek hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk, átadhatóságuk szempontjából. A TOP100 sikersztori díjazottak indulhatnak a Green Destinations Story Awards díjért, amelynek eredményét tradicionálisan az ITB Berlin kiállításon hirdetik ki.

Magyarországon 2022 őszén indult el a hazai desztinációk fenntarthatósági felkészítési programja, amit a Green Destinations magyarországi képviselete koordinál. Az elmúlt egy évben számos kutatás mellett több hazai desztináció próbaauditja is elkészült, amely mentén a fenntarthatósági programokat el lehet indítani. A TOP 100 listára felkerült Veszprém Megyei Jogú Város, Európa Kulturális fővárosa 2023 projektje, a 10 hónap – 10 kihívás fejlesztési program, amelynek keretében tíz kiemelt fenntarthatósági tématerületen tíz intézmény és az önkormányzat bevonásával valósult meg egy komplex, városi szintű fenntarthatósági program. A projekt egyszerre szolgálja a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot, felvállalt célja a szolgáltatások fejlesztése, de a helyi közösség és az ide érkező turisták fenntarthatósági szemléletformálása is.

A veszprémi jó gyakorlat a nemzetközi figyelem központjába került, a Future of Tourism Coalition nemrég beválogatta a koalíció által javasolt legjobb módszertani megoldások közé.

A TOP100 listára került másik projektet Miskolc város fenntarthatóságot fókuszba állító turisztikai szolgáltatói, a Bükki Kör tagjai kezdeményezték, annak érdekében, hogy a prémium szolgáltatásaikat a fenntarthatóság szempontjainak megfelelve biztosítsák, ennek célja a komoly hagyománnyal bíró pince- és borkultúra újjáélesztése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában