IV. Szakmaszombat

2023.10.02. 14:00

Kiterjesztett valóság a szakmatanulási kedvről

Úton-útfélen azt hallani, hogy a magyar gyerekek, fiatalok mind irodai munkát akarnak végezni, a kezét pedig senki nem óhajtja összekoszolni az építkezésen, a konyhán, a fémmegmunkáló műhelyben. Meg amúgy se érdekli őket igazán semmi. A szeptember utolsó szombatján a Jendrassik–Venesz Technikumban tartott IV. Szakmaszombat alaposan rácáfolt ezekre a hiedelmekre.

Hankó András

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Aki – a fentiek nyomán – úgy volt vele, hogy a továbbtanulásban bizonytalan kamasz gyerekét a sokadik meggyőzési, kedvcsinálási kísérletet követően egy pár lézengő látogatta rendezvényre viszi el, ahol egy kicsit elsétálgatnak a kiállítók között, aztán majd nagy eséllyel dolgavégezetlenül térnek haza, kellemes meglepetésben lehetett része. Már a délelőtti nyitásnál is nagy tömeg várt bebocsáttatásra az erre a napra egy hatalmas szakmabörzévé átalakult intézmény kapujánál. Volt is miért sorba állni, mivel igen tartalmas és élményteli eseményt hoztak tető alá a szervezők. Sokan valószínűleg első ízben láttak belülről, működés közben esztergályosműhelyt, konyhát és a mai korszerű iparban használt gépeket. Minden ki is próbálható volt a megjelent vállalatok jelen lévő szakembereinek, illetve a szakképző intézmények tanárainak útmutatásait követve. 

Érdekes volt látni, hogy a gyerekeiket kísérő felnőttek milyen érdeklődéssel hallgatták a magyarázatokat, lapozgatták az adott szakmákat, vállalatokat ismertető katalógusokat. Ha már egyszer úgyis az élethosszig tartó tanulás korát éljük, ugye. Markáns volt a rendezvényen a kiterjesztett és a virtuális valóság jelenléte. Meglepő módon – legalábbis ottjártunkkor – a VR-szemüveges repülőszimulátornál kisebb volt a sor, mint az ugyancsak ezt a technológiát alkalmazó, oktatási célú hegesztőpadnál. 

A virtuális mellé természetesen bekúszott az „igazi”, kemény valóság is a tűzoltóság, a rendőrség, de mindenekelőtt a büntetés-végrehajtás standján, ahol bárki – remélhetőleg életében először és utoljára – megtapasztalhatta, hogy milyen érzés a kéz- és lábbilincs, valamint a vezetőszár (akár egyidejű) viselése, de megismerkedhetett a rabomobil nem éppen keleti kényelmével is. Mindezzel itt és most nem a rossz útra téréstől való elrettentés volt a cél, hanem az, hogy felkeltsék a lehetséges munkavállalók érdeklődését. Amiben szerencsére nincs is hiány, említette a bv képviseletében jelen lévő, börtönőrként dolgozó, kedves hölgy. Elmondta, hogy alaposan megváltozott ez a munkakör, sok a továbbképzés, és persze a munkakörülmények is összehasonlíthatatlanul jobbak, mint akár két-három évtizede voltak. A szakmáról kialakult képet minden bizonnyal jelentősen átrajzolja majd a hamarosan felépülő, a mesterséges intelligenciát széles körűen felhasználó csengeri börtön is, amely Európa legkorszerűbb büntetés-végrehajtási intézete lesz. 

A Szakmaszombat kínálatába belefértek a „fehér galléros” szakmák is. Aki akarta – márpedig szemmel láthatóan sokan voltak így –, megtudhatta, hogy mit is takar a manapság oly sokat hallott „logisztika” kifejezés, de volt lehetőség játékosan megismerkedni a tőzsde és a költségvetés fogalmával is.

Terjedelmi okokból lehetetlen felsorolni, hány terület és szakma volt jelen a nagyon magas színvonalú, kiváló hangulatú eseményen, amelyet egyebek mellett honvédkadét alaki, rendőrségi intézkedéstechnikai, önvédelmi, divat-, smink- és aerobikbemutató színesített. Mindenki remekül szórakozott tehát, miközben így, élvezetes formában elindulhatott annak a szakmának, hivatásnak az irányába, amelynek talán az egész életét szenteli. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában