Úszásoktatás

2023.10.20. 07:00

Megkérdeztük, hogyan használhatják olvasóink a Zirci Tanuszodát

Olvasóinkat érdekli, hogyan vehetik igénybe a Zirci Tanuszoda szolgálatásait, konkrét megkeresést is kaptunk a témában. Valószínűleg azért, mert még új az intézmény. Egyébként akiknek tapasztalataik vannak róla, akik jártak már benne, azok jellemzően dicsérik, viszont ők is több információt szeretnének kapni, ezért tájékoztatást kértünk a Nemzeti Sportügynökségtől.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló-archív

A Zirci Tanuszoda a járás gyermekeinek és lakosságának nagy örömére március 30-án – pár hetes próbaüzemi időszak keretében – nyílt meg – ahogy ezt lapunkban akkor megírtuk. A létesítmény Magyarország Kormánya támogatásával épült meg, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. A Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. üzemeltetésében álló kétmedencés tanuszoda célja, hogy biztosítsa az iskolásoknak a testnevelésórákon történő úszásoktatás infrastrukturális feltételeit. Hiánypótló feladatot lát el, hiszen esélyt és helyszínt ad a térségbeli gyermekek mindennapos sportolására, egészségesebb életkörülményeinek javítására.

Az iskolai, óvodai úszásoktatás céljával hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között tart nyitva. A lakosság és a szerződéses bérlők részére hétfőtől péntekig 16 és 20 óra között, szombaton és vasárnap 8 és 18 óra között. Az ettől eltérő időpontok tájékoztatóját a tanuszoda netes oldalára feltöltik és az aktuális foglaltság elérhető a jegypénztárnál.

A kormány programjának részeként megvalósult tanuszoda fő feladatellátása tehát az iskolai kötelező úszásoktatás helyszínének biztosítása: a tankerület által delegált diákok igényeinek kiszolgálása. A szolgáltatások bővítése érdekében azonban a szerződéses bérlők úszásoktatásai, egyéb foglalkozások mellett szeretettel várja a külsős látogatókat: a hobbi- és a versenysport képviselőit, nem utolsó sorban pedig a lakosságot. Az oktatásokról, a foglalkozásokról a helyszínen lehet érdeklődni a létesítményvezetőnél, emellett a helyi egyesületek, oktatók felületeiken hirdetik saját szolgáltatásaikat. Bárminemű foglalkozás, edzés vagy oktatás megtartására szerződéses keretek között van lehetőség az uszoda szabad kapacitása függvényében, ezzel kapcsolatban az érdeklődők – akár közoktatási, köznevelési intézmények – a létesítményvezetőt kereshetik. 

Az uszoda kizárólag a helyszínt biztosítja a gyermekek úszástudásának, a környék aktív sportéletének kialakítása, fejlesztése érdekében, saját oktatókkal nem rendelkezik, az ott dolgozók uszodamesteri, gépészeti és jegypénztáros-takarítói feladatkörben állnak a vendégek rendelkezésére.

A létesítmény szigorú hatósági szabályozás és ellenőrzés mellett végzi működését, mely során az NSÜ-nek – a bent tartózkodó vendégek biztonsága érdekében – figyelembe kell vennie a létesítményhasználók, az öltöző- és az uszodatérben tartózkodó vendégek összlétszámát. A katasztrófavédelem előírása alapján ez az összlétszám maximum 95 lehet. Egy esetleges vészhelyzet esetén a mentési terv sikeres végrehajtása ekkora létszámnál lehet biztonságos. Ebből adódóan az uszoda mind funkciójában, mind kialakításában eltér egy sportuszodától, nem alkalmas arra, hogy a szülök az aulában huzamosabb ideig tartózkodjanak. Az uszoda területére belépőjegy megváltásával lehet belépni, gyermekek részére tartott vízhez szoktatás, úszásoktatás esetén a kísérők megválthatják a hajszárításhoz, az öltöztetéshez szükséges kísérőjegyet, amely kétszer húsz percig érvényes. Amennyiben az úszásoktatás időtartama alatt a szülők, a kísérők a létesítményben szeretnének tartózkodni, a megfelelő belépőjegy megváltásával ők is igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, miközben gyermekük a foglalkozáson vesz részt.

Olvasóinknak a témával kapcsolatos további kérdéseire még visszatérünk, az önkormányzat is tájékoztatást ígért lapunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában