Vörösiszap katasztrófa

2023.10.05. 10:14

Példa nélküli katasztrófát követő példátlan összefogás – Tizenhárom éve szakadt át a zagytározó gátja

A sajnálatos, emberéleteket követelő, tetemes anyagi-természeti károkat okozó vörösiszap-katasztrófáról minden év október 4-én, a borzalmas tragédia napján megemlékeznek. Tizenhárom éve szakadt át a zagytározó gátja, ez a nap a város gyásznapja. Idén a Makovecz-kápolnánál a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar kamarazenekara térzenéjével emlékeztek, majd Pablényi Edina evangélikus lelkésznővel közösen imádkoztak a résztvevők. Az emlékparkban, a kopjafánál Ferenczi Gábor polgármester mondott köszöntőt, amit koszorúzás követett.

Benkő Péter

Koszorúzásokkal zárult az emlékezés a kopjafánál Fotó: Benkő Péter

A melankolikus dallamokkal indult megemlékezésen visszarévedtünk a múltba, gondolatban átélve a vészterhes, felejthetetlen órákat. 

Pablényi Edina: Jézustól élő reménységet kaptunk, amit nem felejthetünk Fotó: Benkő Péter

A lelkésznő szavai aztán biztatást, reményt sugalltak. Pablényi Edina Jézusra, az Atya szeretetébe vezető útra mutatott rá, hangsúlyozva, Jézussal való közösségünk összeköt bennünket a Teremtővel, hiszen fia a kereszten megnyitotta az élet kapuját. – Jézus nem csupán egykori tanítványaiért, de értünk is imádkozik, akik fájdalmat hordozunk, és mindazokért, akik azon a szörnyű napon eltávoztak e földi életből. Ezt, hogy élő reménységet kaptunk Jézustól, nem felejthetjük, mert őbenne és őáltala örök életünk van – mondta el vigasztaló gondolatait.

Melankolikus dallamok emlékeztettek a vészterhes órákra Fotó: Benkő Péter

Devecser az utóbbi tíz-egynéhány esztendőben külső segítséggel megújult, felvirágzott. De muszáj fejet hajtani az áldozatok emléke előtt, tisztelegni a bátorságért, hálásnak lenni a sok biztatásért, megköszönni a mérhetetlen segítséget. 

Fotó: Benkő Péter

A katasztrófa által érintett területen létesült emlékparkban elhelyezett kopjafánál Ferenczi Gábor mondott beszédet, melyben az ajkai cég ipari balesetéről szólt, a hömpölygő áradatról, mely magával sodorta életek munkáját, egzisztenciáját. – Hazánk egyik, ha nem a legnagyobb ipari balesetének helyreállítása harmincnyolcmilliárd forintot emésztett fel, melyből 21 milliárdot tett ki a természeti károk rendezése. Mégis, fontosabb beszélni a katasztrófa emberi-lelki oldaláról. Akik átélték a vészterhes órákat-napokat, nem látták, mi lesz ennek a vége. Sokan máshol kerestek otthont, amit megértünk, viszont még nagyobb tisztelettel vagyunk azok iránt, akik vállalták a bizonytalant, a helyben boldogulást. Ma már állítom, akik maradtak, jól döntöttek. A példa nélküli katasztrófát példátlan összefogás követte, a város túltette magát a sebeken, s a fejlődés útjára lépett. Senki nem volt felkészülve egy ilyen jellegű ipari balesetre, mégis, mindenki megtette, ami tőle tellett. Ma nemcsak emlékeztetünk, de felhívjuk a figyelmet, hogy hasonló ne történjen meg a jövőben. Kimondható, emberi gyarlóság, kapzsiság okozta a katasztrófát és a fizikai sebeket, melyek begyógyíthatók, de a lelki sebek csak nehezen vagy sehogy. De látva, hogy Devecser hol tart ma, kiheverte a történteket, bízom abban, a város fejlődése folytatódik – mondta el a polgármester.

Emberi gyarlóság, kapzsiság okozta a katasztrófát. A fizikai sebek begyógyíthatók, de a lelki sebek csak nehezen vagy sehogy Fotó: Benkő Péter

A beszéd után koszorúzásokkal zárult az emlékezés, az önkormányzat, a jegyző, a rendvédelmi és más hivatalos szervek, a roma önkormányzat és a civil szervezetek helyezték el a megemlékezés egy-egy koszorúját a vörösiszap-katasztrófára örökké emlékeztető kopjafa tövében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában