Cserkésznap

2023.10.15. 11:30

Több ezer cserkész lakta be Veszprémet

Az országos cserkésznap szombati megnyitóját – amelyen a Magyar Cserkészszövetség 110 éves fennállását ünnepelték – Veszprémben rendezték meg, és közel 2500-an vettek részt rajta.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a belvárosi helyszínen köszöntötte a megjelenteket. 

– A tábor a cserkészet legvidámabb része, hiszen Isten ege alatt a természetben a saját magatok által épített kis vászonotthonotokban saját magatoknak főztök, saját magatokat látjátok el, és közben felfedezitek a természetet, a környezeteteket, ez pedig olyan egészségessé és boldoggá tesz benneteket, amit máshol nem tudtok megkapni –  mutatott rá. – Hálásak lehetünk azért, hogy olyan értékeket adtok át a fiataljainknak, a gyermekeinknek, amelyek a legfontosabbak a mai világban. Ilyen az, hogy szeressétek egymást, a természetet, legyetek egyenesek, felelősségtudatosak, és segítsetek ott, ahol tudtok – emelte ki Nagy-Vargha Zsófia. Hozzátette, a cserkészetnek és a fiatalokért felelős szakterületnek sok más közös célja és ügye van. Ilyen a magyarságtudat átadása is.  

– Az elmúlt két hét nem telt könnyen, ugyanis minden várakozásunkat felülmúlva a jelentkezők száma az egekbe ugrott az utolsó pillanatban, és ezért nagy rugalmasságra volt szükség ahhoz, hogy ezt kezelni tudjuk – ezt már Kovács Adorján, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke mondta megnyitójában. – 110 évvel ezelőtt, amikor megalakult a szövetség, nem hiszem, hogy bárki is arra számított volna, hogy ez ilyen hosszú ideig fent fog maradni. A szervezetet a több mint egy évszázad alatt kétszer is betiltották, ám most mégis itt vagyunk, és tesszük a dolgunkat – húzta alá az országos elnök. 

Halmay Gábor, Veszprém önkormányzati képviselője kijelentette: a cserkésznap az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági rendezvény idén a városban. – Szimbolikus az is, hogy egy olyan téren lehetünk a megnyitón, amelyet néhány hónappal ezelőtt adtunk át teljesen megújítva. A cserkésznap egy kiváltságos alkalom, és minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy ezt megéljétek. A lehető legvidámabban, a lehető legnagyobb szívvel – tette hozzá. 

Udvardy György veszprémi érsek arról szólt, hogy egy több mint 3000 éves iratban olvasható, hogy "a mai fiatalokkal nem lehet kezdeni semmit". 

– Ez egy görög leírás, ami akkor sem volt igaz, azóta sem, most pedig végképp nem. A fiatal a semmihez nem akarja adni az életét, viszont ami valami, ami komoly dolog, amellé mindig odaálltok. Nagy kincs közösségeitekben, munkátokban, hogy az élet konkrét, közvetlen, reális cselekedeteit teszitek. Ami életben tart, ami nem von el valamiféle virtuális világba, hanem megadja azokat az eszközöket, amelyek miatt élni lehet – mondta az érsek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában