A városüzemeltetést is segíti

2023.10.19. 17:30

Új utakon is járnak: ipari parkot adtak át Balatonfüreden

A Széchenyi 2020 program keretében, a Településfejlesztési operatív program támogatásával Balatonfüred önkormányzata 1,135 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból ipari parkot létesített Balatonfüreden. Az összegből épületek és parkolók készültek, fejlesztették az út- és villamos hálózatot, megoldották a terület szennyvízelvezetését és ivóvízellátását. A projekt része az ötszáz méteres ipari elkerülő út is, hangzott el az október 19-i átadáson.

Kovács Erika

Bóka István polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő adta át az ipari parkot Balatonfüreden

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntőjében nagyon fontos beruházásnak nevezte az ipari parkot, amely segíti a városüzemeltetést is. – A városnak gyönyörű, gondozott, ápolt közterületei vannak, kitűnőek a szolgáltatások, maradéktalanul ellátja feladatát a település üzemeltetéséért felelős Probio Zrt. - fogalmazott a képviselő, aki méltatta a város fejlődését, a nemrég átadott Kongresszusi Központot.  

- Balatonfüreden meghatározó a turizmus, de az egész éves munkahelyekhez több lábon kell állni, ilyen az ipari tevékenység - vélekedett Bóka István polgármester, aki az ipari park kapcsán köszönettel szólt mások mellett a kormányzat, Kontrát Károly, a képviselő-testület és az Európai Unió támogatásáról, segítségéről. 

Mint ismert, az egykori szeméttelep helyén, az Aszófői út mentén épült új ipari parkban hét nagyobb, közművesített telket alakítottak ki, hogy az ide települő vállalkozások új munkahelyeket hozzanak létre. A 14 hektáros területen a komplex fejlesztés több új épületet is magába foglal, ezekbe költözött például a Fürdő utcából a Probio Zrt. kertészeti és köztisztasági részlege, a fizikai dolgozók és a teljes géppark, valamint itt parkolnak a hulladékszállító járművek is. A beruházás helyszíne távolabb esik a lakóövezettől, ezért a fürediek számára szinte láthatatlanok voltak az ott folyó munkálatok, ugyanakkor az ipari park fontos mérföldkő a város életében. 

A támogatásnak köszönhetően az ipari parkban elkészült egy hétszáz négyzetméteres csarnoképület. Ebben raktárhelyiségek, öltözővel és mellékhelyiséggel ellátott szociális blokkok és irodák is találhatók. Itt működik továbbá minden, ami a köztisztasági, parkfenntartási feladatokkal kapcsolatos. A dolgozók kulturált helyen tudnak öltözni és tisztálkodni a kényelmes, nagy alapterületű épületben, ahol egy étkezőt is kialakítottak a számukra. A járművek tisztítására egy nagy autómosót létesítettek, és van egy műhely is, ahol az esetleges javításokat tudják elvégezni. Épült emellett egy háromszáz négyzetméteres tároló, amiben az a biomasszakazán kapott helyet, ami az igazgatási épület fűtését biztosítja. Az épület raktározási funkciót is ellát, itt kapott helyet a só- és zúzaléktároló, tehát a téli síkosságmentesítéshez szükséges anyagokat is itt tárolják. Az épületek szomszédságában új parkolókat alakítottak ki a személyautók és a Probio Zrt. járművei számára. 

A létesítmény közműellátottságának biztosítása érdekében új hálózatokat építettek. Az ipari park messze esik a 71-es főút déli felén lévő szennyvízteleptől, így onnét új vezetékeket fektettek le. Az ivóvíz kapcsán a kamionos telephelytől egy új vezeték épült. A hulladéklerakóban lecserélték a régi, légvezetékes villamos hálózatot, és egy új transzformátor-állomás is épült. A meglévő nyomvonal felhasználásával az Aszófői úttól elkészült egy teljesen új becsatlakozó út, ami az iparterület beléptető rendszeréhez viszi a forgalmat. A területen belül két irányba további új úthálózat épült, az egyik az Aszófői úttal párhuzamosan, a másik pedig a jelenlegi komposzttelep irányába húzódik. A projekt része még az az ötszáz méteres ipari elkerülő út is, ami a Vázsonyi utat köti össze a Bajcsy-Zsilinszky utcával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában