Példaadó gyakorlatok

2023.11.17. 21:00

A legnagyobb kihívás az együttműködés megtartása - az értékeket őrzik Nyirádon

Tíz évvel ezelőtt nagyszerű hagyományt teremtettünk, amelyhez elengedhetetlen az értékközlés mentén kialakult összefogás a települési önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek között.

Tóth B. Zsuzsa

Nyirád értékeit is bemutatták a VIII. Veszprém Vármegyei Értékünnepen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt a VIII. Veszprém Vármegyei Értékünnep résztvevőit köszöntve Vörösmarty Éva a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke pénteken a kultúrházban. 

– A Veszprém Vármegyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a Veszprém Vármegyei Értéktárat és az Értéktárbizottságot. Az elmúlt tíz évben számos példaadó gyakorlat valósult meg, több értékteremtő együttműködés jött létre a vármegyében. Ilyennek az eredménye a mai rendezvény, hiszen immár nyolcadszor találkozunk a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és Értéktárbizottság, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatósága közös szervezésében megvalósuló értékünnepen, amely az értékfeltárás legkiemelkedőbb eseménye. Jól példázza az összefogást az, hogy a települési értéktárak mellett a dunántúli vármegyei és határon túli értéktárak képviseli is részt vesznek a programokon, amely együtt gondolkodásra nyújt lehetőséget a hungarikum jövőjével kapcsolatban. Az előttünk álló program hármas létjogosultságú és tematikájú rendezvény sajátos ötvözete. Hagyományos vármegyei értékünnep, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló regionális értékkonferencia, valamint a vármegye idei évi meghatározó eseménysorozata, az EKF térségi közösségépítő projektje zárórendezvénye. Az együttműködés mindhárom tematika közös mozgatórugója. A legnagyobb kihívás ennek megtartása – mondta köszöntőjében Vörösmarty Éva és megköszönte a szervezők munkáját, a települési, vármegyei, külhoni értéktár bizottságok tagjainak, hogy elfogadták a meghívást és szívükben hordozzák nemzeti értékeinket. 

Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója bevallotta, hogy tíz évvel ezelőtt nem mertek arra gondolni, hogy az esemény ilyen szép és nagy érdeklődésre számot tartó hagyománnyá válik. – Egyedül senki sem boldogul, az Értékünnep kiváló példa arra, hogy mi a hozadéka, ha közösen tudunk dolgozni a hungarikummozgalom eredményeinek bemutatásáért és a jó gyakorlatok megosztása érdekében. Kell minden évben egy nap, amikor a vármegyében középpontba kerül a helyi értékek megőrzése, tovább éltetése, vonzóvá tétele – mondta.

Nagy Gábor polgármester méltatta a bemutatkozó értéktárak sokszínűségét, tevékenységét. – A mai értékvesztett világban azon dolgozunk, hogy feltárjuk a helyi értékeket, súlyukat helyén kezeljük és megmutassuk. Ez nemes küldetésünk mindannyiunknak – hangsúlyozta. 

A rendezvényen a felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, muravidéki értéktárak mellett az Értékkör projektben részt vevő települések, Nyirád, Halimba, Zalahaláp, Jásd, Küngös, Berhida, Bakonynána, Olaszfalu és Bakonyoszlop képviselői mutatkoznak be értékeikkel. Nyirád mintaértékű értékfeltáró és közösségépítő tevékenysége elismeréseként kapta meg a lehetőséget az Értékünnep befogadására. A sokszínű rendezvényre az Értékköreink projekt adott lehetőséget, a megvalósult fejlesztésekről, eredményekről, együttműködésekről van szó a hétvégi eseményen. A programot a szakmai előadások mellett műhelymunka, kiállítás, települési értékasztalok, művészeti csoportok fellépése, kézműves foglalkozások, gasztronómiai bemutatók színesítik. Az eseményen adják át az emléklapokat a vármegyei értéktárba felvett nemzeti értékek javaslattevői számára és az értékekhez kapcsolódóan alkotó pályázatot hirdetnek meg. A szakmai konferencia előadásai az értéktár mozgalom múltját, jelenét, jövőjét összegzik, értékelve az eltelt időszakot és irányt mutatva a jövőre nézve. A kötetlen beszélgetések során derül fény a térségi sajátosságokra, alkalom nyílik a tapasztalatok megosztására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában