Adventi készülődés

2023.11.01. 20:00

Befogadod a szent családot pár éjszakára? – betlehem jár házról házra

Az idei adventben egy régi hagyományt szeretne feleleveníteni a Szállást keres a szent család kezdeményezés keretében a bakonybéli egyházközség. Egyfajta betlehemstaféta ez, lényege, hogy kapcsolódásaink mélyebb átélésére ad alkalmat.

Rimányi Zita
Mária és a kisded Jézus – Pappné Rácz Ildikó népi iparművész alkotása 
Fotó: Rimányi Zita 

Mi történik Szállást keres a szent család elnevezéssel a hagyományfelelevenítés keretében? A szent családot, azaz Máriát, Józsefet és a gyermek Jézust ábrázoló kis fa betlehem jár majd körbe a faluban az adventi időszakban. A jelentkezők között véletlenszerűen kialakítanak egy sorrendet. Ez jelzi majd, hogy kihez kerül elsőként a betlehem, kinek kell azt továbbadnia. Az átadás történhet egy tetszőlegesen választott helyen a faluban, forró csoki vagy rövid séta mellett, de a befogadó fél akár vacsorára is meghívhatja magához azt, akitől átveszi a kis betlehemet. Ezt mindenki szabadon eldöntheti.
A beosztásban azt is rögzíteni fogják, hogy a betlehem meddig lehet az adott jelentkezőnél, meddig kell átadnia azt a következő befogadónak. Várják családok, párok, egyedülállók, fiatalok és idősek jelentkezését november 18-ig. A befogadó bárki lehet a faluból, aki kedvet érez ehhez. A jelentkezőket meghívják december 22-én este egy közös kis ünneplésre a Boldog Gizella Közösségi Házba.
"Hisszük, hogy a Szállást keres a szent család, a betlehem körbeadása alkalmat adhat a találkozásokra, a beszélgetésekre, ezzel is erősítve és építve a falu közösségét" – fogalmazták meg a szervezők elképzelésük lényegét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában