Elismerés

2023.11.14. 20:00

Kitüntették a veszprémi újságírót

Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában a Veszprém megyei Prima Díjat Donát Tamás vehette át a napokban tartott idei ünnepségen.

Szijártó János

Donát Tamás újságíró (középen) vehette át Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában a Veszprém vármegyei Prima Díjat Czuppon Gergőtől (balról), a VOSZ Veszprém Vármegyei szervezet társelnökétől és Krisán Lászlótól, a KAVOSZ vezérigazgatójától Fotó: Szijártó János

Donát Tamás a Veszprémi Lovassy László Gimnáziumban érettségizett 1976-ban. Még abban az évben, 18 évesen került a megyei napilaphoz, a Naplóhoz, tervező-szerkesztő gyakornoknak, majd a sportrovatban dolgozott. Tizenhárom év után több kollégájával együtt távozott a napilaptól és megalapították a Rege című független megyei hetilapot. A rendszerváltás évében hívták a Veszprém Televízióhoz, amely új kihívásokat jelentett számára. Dolgozott hírszerkesztőként, hírolvasóként, adásszerkesztő - műsorvezetőként. Stúdióvendégei, riportalanyai között voltak köztársasági elnökök, miniszterelnökök, miniszterek, pártelnökök, polgármesterek, helyi önkormányzati képviselők, orvosprofesszorok, színművészek, a hazai könnyűzenei élet jeles képviselő is.

Emellett heti rendszerességgel szerkesztette, vezette a sporthíradót és mintegy 800 kézilabda, futball, futsal, kosárlabda és röplabda mérkőzés kommentátora, közvetítője volt. Közel két évtizedig az Európa hírű férfi kézilabda csapat, a jelenleg  Telekom Veszprém néven szereplő együttes sajtófőnökeként is tevékenykedett, valamint a Nemzeti Sport vezető megyei tudósítójaként. Ottani munkásságának elismeréséül aranygyűrűt vehetett át. Tizenhét sport témájú könyv szerzője-társszerzője. Megírta egyebek mellett a Veszprém megyei és veszprémi olimpikonok történetét. A meggyilkolt Marian Cozmáról szóló kötetet, amelyet Baróti Judittal és Darcsi Istvánnal írtak, román nyelven is kiadták. Öt kézilabdáról szóló film szerkesztője, narrátora, riportere. Javaslatára Veszprém kézilabda sportja bekerült a városi Értéktárba. Megszakítás nélkül, folyamatosan 47 éven át, 17155 napot dolgozott az írott és elektronikus sajtóban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában