Hűtenek és fűtenek

2023.11.15. 19:31

Klímákat szerelnek a pápai színházépület termeibe

16 millió forintból a Jókai Mór Művelődési Központ épületének helyiségeibe tizenhárom hűtő-fűtő klímaberendezéseket telepítenek. Az eszközök működtetéséhez szükséges energiát napelemek biztosítják.

Haraszti Gábor

Tizenhárom eszközt helyeznek fel a szakemberek

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

November közepén kezdték meg a szakemberek a munkálatokat, mely során az emeleti irodahelyiségekbe, a tárgyalóba és az előadóba kerülnek a klímaberendezések. Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a felsorolt helyiségek az épület déli és nyugati oldalán találhatóak, így a nyári időszakban a berendezések biztosítják a a helyiségek megfelelő klimatizálását.

– A fűtési szezonban lehetőség van a helyiségek fűtésére úgy, hogy a nagytermet gázkazánnal ne kelljen fűteni, ami energiamegtakarítást eredményez. Mivel a színház épületén korábban nyílászárócserét, tető- és külső szigetelést hajtottak végre, sőt egy 50 kilowattórás napelemes rendszert alakítottak ki, a klímákhoz szükséges elektromos energiát helyben termelik meg. Egészen meglepő, hogy az irodai berendezések milyen komoly áramfelvétellel rendelkeznek, a klímát is ideértve ezek a berendezések a napelemek által megtermelt áram nagy részét fel is fogják használni, ezzel párhuzamosan viszont csökkenni fog a fűtési költség. A beruházás részét képezi még a megfelelő elektromos ellátás biztosítása illetve a villámvédelmi rendszer kis mértékben történő átalakítása – tájékoztatott Rádi Róbert.

A projekt befejezési határideje várhatóan november 30. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában