A régi jó dolgokból...

2023.11.14. 13:00

Régiek leleményei a konyhában

Tudja mire jó és hogy néz ki a mákmángorló, a disznósajtpréselő, a rézmozsár? Szép tárgyakat formált egykor a praktikusság. Zirci olvasónk ennek bizonyítékaként több ilyen eszközt tart ma is a konyhájában.

Rimányi Zita

Ipari remekművek vagy praktikus szépségek? A szüleiktől örököltek a zirci Kovácsék a mindennapjaikat megkönnyítő, hasznos eszközöket. Közölük pár darabot a konyhaszekrényük tetejére tettek

Forrás: Olvasó

Kovács Alfréd szerint pár régi konyhai eszközt hasonló leleményességgel terveztek meg és kiviteleztek eleink, mint a szélmalmokat, csak kicsiben. 

"Úgy örököltük a szüleinktől az általuk használt, a mindennapjaikat megkönnyítő, hasznos eszközöket. Közölük pár darabot a konyhaszekrényünk tetejére tettünk, népies mintákkal díszített, égetett agyagtárolók közé. Elkészítésüket figyelembe véve mindegyik egy egyszerű ipari remekmű. Természetesen az akkori idők lehetőségeit figyelembe véve. Számunkra azért is fontosak, mert gyerekkorunk idején mi is használtuk ezeket. Az idő eljárt felettük, ma már modern elektronikus gépeink vannak" – fogalmazott zirci olvasónk.

Fel is sorolta, miket őriz nagy becsben: a préselő szerkezet segítségével össze lehetett tömöríteni disznóvágáskor a disznósajtot, a rézmozsárban a kristálycukrot lehetett porrá törni, kávészemekhez volt kézi daráló, a mákmángorló szintén kézi hajtású, két vízszintes henger között a mákszemek szétpréselődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában