Bakonyi ízek, portékák

2023.11.10. 20:00

Megnyílt a Bakony Expo, Bogiék nyerték a nagydíjat

Immáron 10. alkalommal rendezik meg péntektől vasárnapig a Bakony Expót, a bakonyi ízek vásárát a Veszprém Arénában.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A megnyitón a vármegyeszékhely polgármestere, Porga Gyula elmondta, a szervezőkkel közösen az volt a céljuk, hogy találjanak egy olyan alkalmat, amikor a város és vidéke, Veszprém és környéke fizikailag is tud találkozni, és közösen tudják erősíteni a térség jövőjét. 

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár azt emelte ki: az expón termelők és kézművesek, előállítók és feldolgozók tudnak találkozni a vásárlókkal, a családokkal, és be tudják mutatni a térségre jellemző ízeket, zamatokat. Az elmúlt időszakban számos intézkedés segítségével igyekeztek tenni azért, hogy ezek a termelők megújuljanak, növekedjenek. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, tizedik alkalommal elérik a százezredik látogatót a Bakony Expók történetében. Szerinte ez az a hely, ahol az eladó és a vevő közvetlenül találkozik, ahol a termék nem személytelen, hanem ott van mögötte az is, aki megálmodta, elkészítette és értékesítette.

Ugron Ákos, a Verga Zrt. vezérigazgatója kijelentette: most az erdő és a fenntarthatóság a fő szlogen. Nem lenne fenntartható emberi lét, ha nem lennének erdők. A mai erdőgazdálkodás hazánkban a fenntarthatóság gondolatából született 300 éve, a bányászathoz kötődik, mert az sok anyagot igényel. Ebből született a modern erdőgazdálkodás, ami napjainkra az örökerdő gondolatáig jutott el. Ezt mutatják be egy 100 négyzetméteres sátorban.

Takács Szabolcs főispán (Veszprém Vármegyei Kormányhivatal) hangsúlyozta, a megye egyik legszínvonalasabb rendezvénye a Bakony Expó. Az idei erdőtematika számára az egyik legkedvesebb és a szívéhez közel áll. A kormányhivatal erdészeti osztálya folyamatosan ellenőrzi az erdőgazdálkodókat. 2023-ban eddig 1300 ellenőrzést végeztek az erdőfelügyelők, és kisebb hibáktól, problémáktól eltekintve nem kellett eljárást indítaniuk. 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MABOSZ elnöke a legelső expón is itt volt, és azóta mindegyiken. Az érdeklődés óriási, a sok új kreatív ötlet, ami megvalósult az elmúlt években hihetetlen értéket képvisel, szerinte. Minden évben fantasztikus minőségjavulást érzékelhettünk új ötletekkel, jó megoldásokkal, mondta. 

A 10. Bakony Expón díjakat is átadtak. Veszprém városa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből valamint szakemberekből álló zsűri tagjai az értékelés során számos szempontot figyelembe véve hozták meg döntésüket. A legjobbak, élelmiszer kategória: Makra Kézműves Pékség. Ital kategória: Tagyon birtok. 

Kézműves termék kategória: Monoszlói Fazekasház. Különdíj: Verga Zrt. Vásári nagydíj: Bogi Családi Sajtműhely. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában