Kötelező legkisebb fizetések

2023.11.19. 16:05

Minimálbéremelés: pontosan kiszámoltuk, mennyi a változás

Tizenöt százalékkal emelkedik a minimálbér, tíz százalékkal a garantált bérminimum, becenevén a szakmunkás minimálbér jövőre, pontosabban már decembertől – ahogy már megírtuk. Kiszámoltuk, pontosan mit jelent ez a kézhez kapott fizetésnél.

Rimányi Zita

A kézhez kapott összeg esetében a minimálbérnél mintegy 23 000 forint az emelkedés, a garantált bérminimumnál mintegy 20 000 forint. A minimálbér idén bruttó 232 000, nettó 154 280 forint volt, jövő hónaptól és jövőre bruttó 266 800 forint lesz, ennek a nettója – különböző kedvezmények nélkül – 177 422 forint. A garantált bérminimum eddig ebben az évben bruttó 296 400, nettó 197 106 forint volt, decembertől bruttó 326 040 forint lesz, aminek a nettója 216 816 forint. A nettó összegeket olyan esetre számítottuk ki, amikor az adózóra nem vonatkoznak egyéb kedvezmények.

pénz készpénz forint
A minimálbér és a garantált bérminimum is emelkedik decembertől
Forrás: Pixabay-illusztráció

A mostani hazai bejelentés a minimálbér meghatározásáról azért volt fontos, mert hatására felgyorsulnak a cégenkénti, az üzemi szintű bértárgyalások, amelyek több helyen már elkezdődtek, folyamatban vannak. Azokon a garantált bérminimumnál többet keresőknek is legalább 15 százalékos emelést szeretnének elérni a szakszervezetek, az garantálná, hogy bérük fizetőereje nem csökken, a boltban ugyanannyit érhet, azaz reálértékét megőrizheti.

Szerencsére hazánkban már kevesen vannak a minimálbérre bejelentettek, s egy részük önfoglalkoztató, azaz vállalkozó. A nagyvállalatoknál már a garantált bérminimumot keresők száma a meghatározó. Őket érdemes megbecsülni, az anyagiak szempontjából is, mert a munkavállalók zömét jelentik, azaz a gazdaság alapját. 

Erről korábban ITT írtunk részletesen. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában