Vonatok

2023.11.14. 07:00

Modellek a terepasztalon – vasútrajongók lepték el Herendet

A Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Herenden, a Pesovár Ernő Művelődési Házban rendezett vasútmodell-kiállítást a hétvégén. A tárlaton egy közel 90 méter pályahosszú, H0 méretarányú modul terepasztal, járművek és vasúti berendezések is láthatóak voltak.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A rendezvényt nem kis érdeklődés kísérte, egyrészt a jól ismert szervező klub mögött álló évtizedek miatt, másrészt pedig minden generáció érdeklődő tagjai képviseltették magukat. A kiállítást modul terepasztallal hozták össze, melynek hatalmas előnye, hogy a helyszínen összeállítva lényegében bármilyen hosszú pályát elkészíthetnek a modellezők viszonylag rövid idő alatt, a lényeg az, hogy ezek az elemek egymásba illeszthetők, így növelhető a bemutatott pálya mérete. A modulelemek tartalmazták a már kész pályát, tereptárgyakat, na és a járműveket, mindent egységesen H0 méretarányban. Ez egyébként a vasútmodellezők által leginkább kedvelt méretarány, hiszen kellően nagy ahhoz, hogy a legapróbb részleteket is élethűen adja vissza, viszont nagyobb helyet is igényel.

A kiállításon működés közben láthattuk a modelleket. Feltűntek a különböző korszakok, az egyes vontatási nemek a jellegzetes műtárgyaikkal, megidézték a gőzösök világát, a dízelhangulatot és villamos gépeket is elhoztak. Bemutattak fűtőházi életet, a fordítókorong működését, a pályán pedig a szerelvények igen széles skáláját közlekedtették. Nagy sikert aratott például a klub hajmáskéri vasútállomás-modellje, mely természetesen a katonai rakodóvágányt is tartalmazza valamennyi épülettel, létesítménnyel, berendezéssel együtt, és láthattuk, hogyan zajlik a rakodás folyamata. A valóságban nem jellemző, de a kiállításon mind a hat forgalmi és a kirakóvágány egyszerre volt foglalt: vagy állt, vagy épp áthaladt rajtuk valamilyen szerelvény.

Külön öröm a vasútbarátok számára, ha a múlt mellett a jelent is bemutatják egy kiállításon, így Herenden nem kizárólag MÁV-gépek, de magánvasút-társaságok mozdonyai is közlekedtek tehervonatokkal, nagy sikert aratott például az AWT ”Búvárja” vagy a ZSSK Laminátkája. Ezek ugyanúgy a mai kort, a vasútforgalom mindennapjait tükrözik, mint korunk villamos motorkocsijai, utóbbiakat is láthattuk. A nagy sztárok pedig mi mások lettek volna Herenden is, mint a Szergejek, a Dácsiák, a Púposok, a teherforgalomba bevetett Csörgők, na meg mindenki nagy kedvencei, a NoHAB-ok. A másik dolog, ami megragadott bennünket, a részletekbe menőkig kidolgozott, ezáltal élethű pályaelemek, a váltókörzetek, a kijárati, bejárati jelzők vagy a térvilágítás. Végül szólni kell a pályához illeszkedő környezeti motívumok igényes kidolgozásáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában