Kiváló kormányzás

2023.11.21. 16:00

Nemzetközi elismerésben részesült Rigács község

Az Európa Tanács (Strasbourg) „Kiváló kormányzás” díját vette át Rigács község polgármestere a Belügyminisztérium márvány aulájában rendezett ünnepségen - olvasható a település közösségi oldalán.

Veol.hu

Mint írják, a rendezvényen részt vett többek között Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Daniel Popescu, az Európa Tanács részlegvezetője, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány képviseletvezetője. Az eseményről a Magyar Távirati Iroda közleményben számolt be.

Kertész-Bakos Ferenc sajtóérdeklődésre elmondta, hogy a kétévente odaítélt díj nagyon nagy megtiszteltetés a rigácsi emberek számára, főleg, hogy a 3200 magyarországi önkormányzatból eddig mindössze 6-an kapták meg az elismerést, a mintegy 1 millió 200 ezer európai önkormányzatból pedig csupán 130-an. Mostantól Rigács a díjjal elnyert védjegy alatt az Európa Tanács weboldalán az önkormányzati kiválóságok között szerepel. Mint mondta, a díjat odaítélő bizottság, és a döntést előkészítő független szakértők az önkormányzati munka minőségét vizsgálták előre meghatározott szempontrendszer alapján, amelyben hangsúlyos szerepet kapott az esélyegyenlőség biztosítása, a kiszolgáltatott helyzetű társadalmi csoportokkal való bánásmód, az etnikumokkal való párbeszéd és a kirekesztés elleni küzdelem, a leszakadó rétegek felzárkóztatása érdekében tett intézkedések, a gyerekekkel és fiatalokkal való foglalkozás, a beruházások kapcsán a korrupciómentesség garanciái, általában véve is, a közösségi érdekek érvényesítése (akár az egyéni érdekek hátrányára), a falufejlesztést célzó tevékenységek meghatározásánál pedig az előrelátás, tervezettség és fenntarthatóság.

Kertész-Bakos Ferenc a díj átvételekor elmondott ünnepi beszédében így fogalmazott: „Az ünnepségre szóló meghívóban úgy olvastam, hogy kiválóságok lesznek ma itt a Belügyminisztériumban. Nos, ha így van, akkor most hiányzik innen 220 ember, ugyanis az a helyzet, hogy nálunk Rigácson a falu népe a kiválóság, nem a polgármester. Ez nem egy jól hangzó szónoki fordulat! Szívből kívánok minden településvezetőnek olyan kiváló lakosságot és olyan kiváló képviselő-testületet, mint amilyen a miénk. Polgármesterként szerintem nekem van a legkönnyebb dolgom a világon: egy nagyon szerethető faluban, kivétel nélkül szeretetre méltó emberekkel élek együtt.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában