Tudomány

2023.11.08. 11:49

Sarki fény vagy HAARP-kísérlet? Itt a csopaki csillagász cáfolata a legújabb konteóra

A vasárnap esti sarki fény megfigyelése különleges élményt jelentett azon szerencséseknek, akik elcsíphették az alig több mint egyórás égi jelenséget. Bár egyesek szerint a HAARP volt a felelős mindezért, Szabó Róbert csillagász ezt cáfolta a Veolnak, és további részletezeket is elárult az aurora borealisról.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Róbert csillagász szerint nem érdemes a következő napokban is várni a sarki fényt, de nem kizárt, hogy megfigyelhető lesz még. Vasárnap a Balaton-felvidéken ő maga is megörökítette az aurora borealist

Forrás: Beküldött

Fotó: Szabó Róbert

Az ajkai születésű, Csopakon élő csillagász, Szabó Róbert, a Hun-Ren CSFK Csillagászati Intézet igazgatója a Veol.hu-nak adott nyilatkozatában reagált azokra az interneten megjelent feltevésekre is, amelyek szerint valójában a HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program, magyarul rövidhullámmal működő, sarki fényjelenséget kutató program) kutatóállomása felelős a fényjelenségért.

– Szó sincs erről, a vasárnap este látható jelenség valóban sarki fény volt. A Nap folyamatos monitorozásával mi két nappal a sarki fény megjelenése előtt láttuk, hogy elindult egy napkitörés a Föld irányába. Várható volt tehát a sarki fény, és semmi kétség így afelől, hogy valóban azt látták sokan még Olaszországban is. A valószínűsíthető jelenségről azonban előre sosem lehet biztosat tudni. 

Készültünk rá, hogy látható lesz, de nem tudtuk előre, hogy hazánkban is megfigyelhetjük-e majd a Magyarországon rendkívül ritka jelenséget. 

Nálunk nagyjából évtizedenként egy alkalommal fordul elő hasonló, de legutóbb húsz évvel ezelőtt volt ilyen jól megfigyelhető a sarki fény. Ez annak is köszönhető, hogy az év ezen időszakában ritkán ilyen tiszta az ég, arról nem beszélve, hogy korábban nem volt ennyi jó fényképrögzítő berendezés, mint ma, így ha volt is hasonló jelenség, kevésbé tudtak róla – részletezte a csillagász.

– Várható ugyan, hogy a sarki fényt a következő napokban még megfigyelhetjük, hiszen a Nap egyre aktívabb, de erről nem lehet biztosat állítani. Nem érdemes emiatt minden este kint ácsorognunk és az eget kémlelnünk – mondta a szakember. Kérdésünkre válaszolva beszélt arról is, hogy amint a napfogyatkozásokat, holdfogyatkozásokat előre pontosan jelzik a munkatársai, miért nem jelezték a sarki fény időpontját is. Amint mondta, ennek oka, hogy előbbieket pontosan lehet előre jelezni már évezredek óta, míg a sarki fény légköri jelenség megfigyelhetősége sok körülménytől függ.

Szabó Róbert csillagász szerint nem érdemes a következő napokban is várni a sarki fényt, de nem kizárt, hogy megfigyelhető lesz még
Fotó: archív

– Utóbbit nem tudjuk egyértelműen előre jelezni. Vannak ugyan erre szakosodott portálok, de bevallom, én magam sem figyelgetem azokat naponta, és egy laikus számára nem mondanak sokat az ott jelezett számadatok, érteni kell az értelmezésükhöz. Egy jelzést kaptam ugyan, de a kollégáimtól, és már csak akkor, amikor megfigyelhető volt a jelenség. Tudni kell azt is, hogy sok hasonló égi esemény van, de kevés a látványos. Feltétel például a derült ég, hiszen a sarki fény a felhők szintje felett látszik, és nem figyelhető meg hosszú időn át – mondta Szabó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában