Védett sírok

2023.11.08. 15:00

Szívükön viselik a várpalotai városszépítők az elárvult sírok sorsát

Mindenszentek napjához kapcsolódva a Várpalotai Városszépítő és -Védő Egyesület tagjai az elmúlt évhez hason­lóan idén is rendbe tették az Alsóvárosi temetőben található védett sírok környezetét.

Szabó Péter Dániel

– Olyan emberek síremlékeiről van szó, akik valaha a városért sokat tettek, Várpalotán tevékenykedtek például orvosként, tanárként, de akad olyan is, akire hősi halottként emlékezünk – mondta el kérdésünkre Juhosné Vavró Zsuzsanna, a városvédő egyesület elnöke. 

A nap folyamán tíznél is több helyen jártak az önkéntesek. Többek között Révász Jenő, Rutsek Pál és Zwickl Pál néhai orvos sírja mellett a Zichy család síremlékét is megtisztították az egyesület önkén­tesei. 

– Az esetek többségében már nincsenek élő hozzátartozók, akik gondoznák a sírt, így a munkánk abból állt, hogy összegereblyéztük a lehullott faleveleket, levágtuk a benőtt növényzetet, friss virágokat helyeztünk ki, s egy-egy mécsest is gyújtottunk minden helyszínen – tette hozzá Juhosné Vavró Zsuzsanna. 

A védett sír olyan temetkezési hely, amelyben Várpalota ismert személyiségei nyugszanak, és örökösök hiányában az önkormányzat védetté nyilvánította, vagyis nem felszámolható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában